Tengeri hajóalagutat építenek Norvégiában

A norvég kormány szerdán bejelentette, hogy megépítik a világ első tengeri alagútját két fjord között, hogy a hajók ki tudják kerülni ama viharzóna veszélyes vizeit, amelyeket már a vikingek is elkerültek.

A különleges alagút a Stad-félszigeten épül: 1,7 kilométer hosszú és 36 méter széles lesz. Ketil Solvik-Olsen szállítási miniszter az alagút tervét a tárca 2018 és 2029 közötti átfogó tervei között ismertette szerdán.

Az Északi-tengeren a Stad-félsziget környékén rendkívül mostoha az időjárás, számos hajó kényszerül vesztegelésre, mielőtt folytatni tudná útját. Még a vikingek is elkerülték ezeket a vizeket, és hajóikat inkább a szárazföldön hurcolták át az egyik fjordból a másikba.

Hajók számára épült kisebb alagutak a világ más tájain is léteznek, de a Stad-félszigetet a legkeskenyebb, déli pontjánál átvágó alagút lesz az első, amelyen akár 16 ezer tonnás tengerjáró hajók is átkelhetnek, köztük az ország partvidéke mentén észak-déli irányban közlekedő Bergen-Kirkenes expresszhajó.

A projekt költségeit mintegy 2,7 milliárd norvég koronára (92 milliárd forintra) becsülik. Megépítése három-négy évbe telik majd. A munkálatok várhatóan pár éven belül kezdődhetnek.