Térkép készül: felmérik a zajokat Pécsett

Uniós támogatással készíti el a közeljövőben Pécs a stratégiai zajtérképét, amelynek birtokában intézkedési tervet is alkot az önkormányzat. A cél, hogy a túlzott zajterheléssel sújtott környékeket megvédjék a káros hatásoktól.

hirdetés

Ha minden jól megy, 2012-ben elkészülhet Pécs zajtérképe, majd az ehhez kapcsolódó intézkedési terve. Az első dokumentum megmutatja azokat a pontokat, ahol a zajterhelés egészségre káros mértékű, míg a második az ezt követő, szükséges intézkedéseket gyűjti csokorba.

Mint az a közgyűlés által nemrég elfogadott, Nagy Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztésből kiderül, a város még tavaly nyújtott be pályázatot a témában. A minap kiderült: a zajtérkép és az intézkedési terv elkészítésére 63 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az önkormányzat. A 95 százalékos finanszírozású projekthez mindössze egy hárommillió forintos önrészt kell hozzátenni, hogy a munka elindulhasson.

A stratégiai zajtérkép elkészítése azért fontos az európai városok számára, mert a dokumentum pontosan megmutatja, melyek a település legzajosabb pontjai, hol van szükség a káros hatások radikális csökkentése miatt gyors beavatkozásra.
Ez utóbbiakról rendelkezik a térkép elkészülte után születő intézkedési terv, amely a zajvédelmi állapotfelmérés után a zajcsökkentést szolgáló döntéseket is előrevetítheti. Ha ez is meglesz, várhatóan valamikor 2012-ben, lehetőség nyílhat olyan pályázatokon is indulni, amelyek a zajvédelmi beruházásokhoz nyújtanak támogatást.

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta: emellett arra is kiválóan alkalmas lesz a térkép, hogy a légszennyezettségi térképpel kiegészítve a leendő beruházásokhoz, építkezésekhez, városfejlesztési tervekhez segítséget nyújtson. „Pontosan látni fogjuk, hol, milyen szigeteléssel lesz érdemes és kívánatos ellátni az épületeket, merre vigyük el az utakat” – így az alpolgármester.

Az eddigi kutatások szerint egyébként a magyar települések, így Pécs is „csak” közepesen zajosnak számítanak; kivéve a legforgalmasabb útkereszteződések környékét. A zajterhelés együtt jár a gazdasági fejlettséggel, így szinte kikerülhetetlenül hozza magával a káros hatásokat a fejlődés. Hazánkban most jött el az ideje, hogy a védekezést is komolyabban kell venni.

A hatékony zajvédelem legegyszerűbb módja az emberek közötti megegyezés a zaj kibocsátója és elszenvedője között. Első körben a legtöbb országban nem beruházásokkal fognak hozzá, hanem a zaj kibocsátását igyekeznek csökkenteni. Ez történhet forgalomkorlátozással vagy szigorú építésügyi szabályokkal.

Pécsett a város legforgalmasabb csomópontjai számítanak a leginkább zajterhelt övezeteknek. Így a hatos út nagyobb áteresztésű kereszteződései, az autópálya bekötési pontjai, a körforgalmak környéke adják a legnagyobb hangterhelést.