Térkép: zajban úsznak a városok

A most készülő anyag akár az ingatlanok értékét is meghatározhatja, de alapot adhat a zajcsökkentő beruházások elindításához is. Negyven év alatt ugyan 90 százalékkal csökkent a járművek zajkibocsátása, mégis egyre zajosabbak a városok.

hirdetés

2013 nyarára készülhet el Pécs stratégiai zajtérképe: a megvalósításra több mint 63 millió forintos pályázati forrást nyert a város, amelyhez közel hárommilliós önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak.

A térkép elkészítése azért fontos az európai városok számára, mert a dokumentum pontos és áttekinthető módon megmutatja, melyek a település legzajosabb pontjai, hol van szükség a káros hatások radikális csökkentése miatti gyors beavatkozásra.

Ez utóbbiakról rendelkezik a térkép elkészülte után születő intézkedési terv, amely a nem kívánt hanghatások csökkentését szolgáló döntéseket is előrevetítheti. Ha ez is meglesz, lehetőség nyílhat olyan pályázatokon is indulni, amelyek a zajvédelmi beruházásokhoz nyújtanak támogatást.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. székházában minap megtartott projektnyitó rendezvényt előtt Nagy Csaba, Pécs polgármestere elmondta: a közlekedési és ipari eredetű zajokat is felmérik a projekt keretében. A végeredmény pedig a nagyközönség számára is elérhető lesz az interneten, amelytől a városvezető többek között azt várja, hogy a pécsiek a jövőben ezen – környezetvédelmi szempontból fontos – adatokat figyelembe véve döntenek például arról, hogy hol vesznek ingatlant vagy hol építkeznek.

A projektnyitón a számos összetevőből felépülő munkafolyamat részletes ismertetése mellett olyan érdekességek is elhangzottak, hogy bár 1970 óta az EU-ban – a technikai fejlődésnek köszönhetően – közel 90 százalékkal csökkent az autók, a teherjárművek, valamint a repülőgépek zajkibocsátása, mégis egyre zajosabbnak érezzük a városokat. Ennek okait a megnövekedett járműforgalomban és a közlekedési vonalak lakott területekhez való közeledésében látják a szakértők.

A készülő térkép a város olyan pontjaira is fókuszál majd, ahol állandó jelleggel túllépi a zajszennyezés az előírt határértékeket. Az ennek megszüntetésére, mérséklésére irányuló intézkedési terv lehetőségeit is sorra vették az előadók. Ilyen eszköz lehet például a zajárnyékolás, a forgalomszervezés és – korlátozás, a közutak zajkibocsátás szempontjából is megfelelő burkolattal való ellátása, valamint a korszerű – hangszigetelő – nyílászárók alkalmazása is.

A szerdai workshopot elsősorban azok részére szervezték, akik a későbbiekben leginkább használni fogják a már elkészült zajtérképet. A meghívott hivatali egységek képviselői, a környezetvédelmi, közlekedési, építésügyi szakemberek, valamint városvezetők és civil szervezetek megismerhették a zajtérkép elkészítésének részletes ütemtervét. A dokumentumot egyébként három cég készíti el.