Tesznek a városközpont kiürülése ellen

Egy kisebb, Király utcai üzletközpont létrehozásával ismét vonzóvá lehetne tenni a történelmi belvárost – véli a Pécs belső területeinek kiürülésétől tartók egy része. Egy másik elképzelés szerint programokkal is meg kell tölteni az utcákat, tereket. Akárhogy is, a városvezetés elkötelezett a központ új élettel való megtöltésében.

hirdetés

Egy minap rendezett fórumon került szóba, hogy a multinacionális vállalatok megjelenése és az átadott, valamint átadás előtt álló kulturális fővároshoz kapcsolódó beruházások miatt félő, hogy idővel értelmét veszítheti a szűken vett belváros. Mint azt akkor több érdeklődő megfogalmazta: a boltok eltűnése, az üresen kongó üzlethelyiségek sivár képet festenek a jövőről is, így mielőbb tenni kell a probléma növekedése ellen.

Az elképzelések szintjén került szóba e rendezvényen, hogy érdemes lenne területet biztosítani egy belvárosi üzletháznak, amely egyúttal jó parkolási lehetőségeket is kínálna közvetlen közelében. Mindezzel a belvárosi üzletközpont elszívó hatását lehetne csökkenteni, s ismét visszatérő vevőket lehetne a Széchenyi tér és a Király utca környékére csábítani.

Nagy Csaba alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: a városvezetés is még csak ötlet szintjén foglalkozott hasonló elképzeléssel. Korábban felmerült, hogy a jelenleg a honvédelmi tárca tulajdonában lévő Fegyveres Erők Klubjának épülete alkalmas lehet a célra, ám az ingatlant egyelőre nem adta Pécsnek a minisztérium.

E mellett azonban számos más megoldásban is gondolkodik az önkormányzat, mondja Nagy Csaba. Szécsi Zsolt városi főépítész elképzelése sem ördögtől való a városvezetés szerint. Ennek értelmében a Király utcát részben vagy egészében nyugat-európai mintára befednék, hogy ezzel is függetlenítsék a sétálóutca.

Sokkal közelebbi, s életszerűbb azonban egy másik elképzelés. E szerint, ahogy a plázák is teszik, az üzletek bérleti díjának bizonyos százaléknyi visszaosztásából lehetne színes programokat rendezni a sétálóutcákban, ezekkel pedig vissza lehetne csábítani a belvárosba az embereket.

Ez utóbbiról már zajlanak a tárgyalások a város és a Pécs Holding Zrt. között, így tavaszra akár megoldás is születhet az ügyben.