Teszteld magad, hogy különleges vagy-e!

Egy csapat, amely azért jött létre, hogy összehozza a kiemelkedően intelligens embereket, és köztük párbeszédet indítva segítse elő, hogy az intelligencia jobb célokat szolgáljon. A klubhoz pedig csak egy teszt kitöltésével lehet csatlakozni. Egyszer már voltak Pécsett, májusban azonban háromszor is lesz lehetőségünk lemérni IQ-nkat. 

hirdetés

A nemzetközi klubnak több mint százhúszezer tagja van, a magyarországinak ezerháromszáz, és csupán egy közös tulajdonság tartja őket össze, ez pedig az átlag feletti intelligencia. A női patkolókovácson keresztül a gyémántcsiszolón át a pornósztárig mindenféle embert találunk a tagok között, ugyanis a hangsúly nem az identitáson, politikai, vallási hovatartozáson, vagy a társadalmi helyzeten van, hanem az intelligenciahányadoson.

lányok okosabbak

A vízválasztó egy bizonyos IQ-teszt, amit pszichológus szakemberek hosszú éveken át dolgoztak ki, hogy sikeresen el tudják választani a az emberiség 2%-át. A teszt megírásához további feltétel, hogy a 17. életévünket betöltsük. Ha szinte biztosak vagyunk benne, hogy nem tartozunk a kiváltságosok közé, akkor csupán kíváncsiságból is kitölthetjük a tesztet, hogy el tudjuk magunkat helyezni ezen a skálán.

Örök és megválaszolatlan kérdés, hogy a magas IQ vajon egyenlő-e azzal, hogy valaki okos. Dr. Kovács Kristóf felügyelő pszichológus úgy fogalmaz, hogy az IQ a felnőttek esetében nem egy hányados, és nem is egy tulajdonság, mint például a testmagasság. Inkább egy mutató, amely azt fejezi ki, hogy a személy milyen eredményt ér el a saját országában, a saját korcsoportja átlagához képest.

Helyesírás

A tesztről

– A tesztet az afrikai bennszülöttől kezdve az amerikai egyetemek professzoráig bárki ugyanolyan eséllyel töltheti ki, hiszen számolni és írni sem kell tudni hozzá, mert ez egy nonverbális teszt – mondja Babócsai Miklós, a Mensa HungarIQa Pécs kiemelt helyi csoport vezetője. Hogy ez pontosan hogy is néz ki, arról nem árulnak el többet a tagok, csak akkor, ha úgy döntünk, hogy megírjuk a tesztet. A kitöltést követően csakis az alany kap tájékoztatást az eredményről, annak kiértékelése ugyanis tökéletesen titkos és biztonságos.

A tagok nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert és találkozókon vehetnek részt, valamint részesülhetnek az egyesület nyújtotta számos lehetőségből, amit a kiemelkedő intelligenciájú emberek alakítottak ki intelligens társaik számára. Persze köztük is előfordul, hogy egy vitás kérdést nem lehet eldönteni – ilyenkor az alapszabály vízipisztoly-párbajt ír elő.

[box title=”Pécsett ekkor írhatod meg:” box_color=”#eba257″]
  • 2015. május 05. (kedd) 17:00, PTE-ÁOK V. szemináriumi terem (7624, Pécs, Szigeti út 12.)
  • 2015. május 13. (szerda) 17:00, PTE-Pollack, A019 terem (7624, Pécs, Boszorkány út 2.)
  • 2015. május 28. (csütörtök) 17:00, PTE-KTK, B017 terem (7622, Pécs, Rákóczi út 80.) [/box]