Tettye: tervezik a romok végleges megerősítését

Egy-két héten belül kiderülhet, milyen módszerrel, s milyen határidővel lehet megmenteni a két hónappal ezelőtt megroggyant tettyei palotarom veszélybe került részeit. A jelenleg ideiglenes eljárással megtámasztott falak megmentésére vonatkozó tervek elkészítésére ajánlatokat vár az önkormányzat.

hirdetés

Mint korábban többször beszámoltunk róla, a pécsi Tettye parkban a közel félezer éve álló, Szatmári György püspök építtette palota romjai mintegy másfél hónappal ezelőtt szenvedtek károsodást. A környéken folyó, a kulturális fővároshoz kapcsolódó milliárdos köztérfejlesztési programban érintett romok további dőlését, repedését jelenleg ideiglenes megoldással gátolják meg.

Merza Péter, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programot levezénylő menedzsmentközpont fejlesztési igazgatója továbbra is azt mondja, a palota maradványai megmenthetőek, s pár hónapon belül erre sor is kerül majd. Jelenleg azonban a műemlékkel kapcsolatos összes munkát és költséget az önkormányzat viseli, a felelősség kérdését közben folyamatosan vizsgálják.

Az igazságügyi szakértők dolga lesz, hogy megmondják: pontosan mi vezetett a falak megdőléséhez, megsüllyedéséhez, illetve mindez összefüggésben van-e a környéken zajló, a kulturális fővároshoz kapcsolódó kivitelezési munkákkal.

Közben az önkormányzat már a válaszokat várja azzal az ajánlattételi felhívással kapcsolatban, amely terveket, metódusokat adhat a falak végleges megerősítésére vonatkozóan. Lovász István, a városfejlesztési osztály vezetője azt mondta, egy júniusi gazdasági bizottsági ülésen döntheti el a város, hogy melyik módszert választja, s ezzel mekkora költséget vállal. A tervek beszerzése után kezdődhet meg a kivitelezés, azaz a falak megerősítése. Mindennek augusztusban lehet eredménye.

Mindez Merza Péter szavaiból derül ki, aki azt mondta lapunknak: a most védelmet nyújtó ideiglenes megerősítésre háromhónapos garanciát adott a kivitelező, azaz augusztusig lehet „várni” a végleges megoldással. Ezzel együtt hozzátette: maga a megerősítés nem feltétlenül lesz költség- és időigényes. Sok múlik majd azon, így Merza, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal milyen eljáráshoz járul hozzá.

Megoldások…

A fejlesztési igazgató szerint több megoldással is megerősíthetők a falak. Van, aki szerint vissza kell bontani a veszélybe került romrészletet az alapokig, s alá kell falazni az újbóli felépítés előtt. Mások úgynevezett lőtt betonos eljárással a mai falak alátámasztását oldanák meg oly módon, hogy az alapok alá betont fecskendeznek. A harmadik megoldás, hogy egy támfal építése mellett a falba rejtett vasszerkezettel tartják egyben a romokat. Az eljárások mind pénzben, mind időben eltérnek egymástól.