Tiffán Zsolt szerint új korszak kezdődik

Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés ma megválasztott új elnöke megoldandó feladatokként fogja fel Baranya nehézségeit, problémáit. Mint azt megválasztása után tartott programismertető beszédében leszögezte, olyan önkormányzatot akar, amely a baranyai dolgos emberekért mindent megtesz.

hirdetés


Képünkön: Polhl Marietta alelnök és Tiffán Zsolt,. a közgyűlés új elnöke.

A január 13-án ülésező Baranya megyei közgyűlés 13 igen és két érvénytelen szavazat mellett választotta meg a soraiba szintén e napon belépő új képviselőjét, Tiffán Zsoltot a közgyűlés elnökévé. A siklósi választókerület fideszes országgyűlési képviselője azok után kapott mandátumot a testület pénteki ülésén, hogy Horváth Zoltán tavaly év végén levélben mondott le mind képviselői megbízatásáról, mind elnöki posztjáról. A volt elnököt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet területi igazgatójának nevezték ki.

Tiffán Zsolt a kinevezése után tartott programismertető beszédében utalt arra a tényre, hogy az országgyűlés átszervezte a megyéket, s eddigi intézményfenntartó szerepük helyett a területfejlesztést domboríthatják ki. Azt mondta, Baranyában új korszak kezdődött, ami ,,kevesebb politikát és több Baranyát, több emberséget” jelent.

Hangsúlyozta: tisztában van vele, hogy számos feladat, gond és probléma tornyosul a megyei közgyűlés előtt a következő időszakban. Számára ugyanakkor – ahogy azt édesapja és nagyapja is tanította neki – nem léteznek gondok és problémák, pusztán megoldandó feladatok, „amiket meg is fogunk oldani” – tette hozzá.

Kijelentette: olyan önkormányzatot szeretne, amelyről a baranyaiak tudják, érzik, hogy az intézmény értük dolgozik. Kitért rá: családja évszázadok óta a megyében él, s még a legnehezebb időszakokban sem választott másik lakhelyet magának. Utalt rá, hogy érti a helyeik problémáit, tisztában van vele, hogy a baranyaiak dolgos, büszke emberek; hogy itt található az egyik leggazdagabb, legváltozatosabb táj Magyarországon, a két borvidék, a gyógyvizek. Azt mondta, olyan megyét kell faragni Baranyából, amely visszaszerzi azokat az értékeket, amelyeket régóta megérdemelt volna.

A jövővel kapcsolatban felvázolta: az eddigieknél is szorosabbra kell fűzni a viszonyt az uniós tagság küszöbén álló Horvátországgal, s Péccsel is. „Baranya nem lehet sikeres Pécs nélkül, s Pécs sem lehet sikeres a megye nélkül” – mondta, hozzátéve, hogy szoros, baráti és gazdasági kapcsolatokat kell ápolni a jövőben is a megyeszékhellyel.

Tiffán Zsolt a siklósi választókerület országgyűlési képviselőjeként dolgozik a parlamentben a Fidesz színeiben. A negyvenes éveiben járó képviselő eredeti végzettségét tekintve testnevelés szakos tanító, de nyolc év pedagógiai munka után a szőlészet és a borászat lett a hivatása. Jelenleg a kizárólag családi alapon működő pincészetében tevékenykedik. 1998-ban lépett be a Fideszbe, 2002-ben választókerületi kampányfőnök volt, 2004-től pedig megyei elnökként tevékenykedik. Egyéni mandátumát a 2010-es országgyűlési választásokon szerezte meg az első fordulóban, Baranya 06-os számú választókerületében. Nős, három gyermek édesapja.

Frissítve (13:55)

Tiffán Zsolt kora délután sajtótájékoztatót is tartott a megye előtt álló feladatokkal kapcsolatban. Mint elmondta, az önkormányzat az elnökcsere miatt a többi megyéhez képest némi lemaradásban van, de a két hetes késést igyekeznek mielőbb behozni. Azt mondta, a dolgozói létszám hatvanról 19 főre csökkent januártól azzal, hogy a megye elsősorban területfejlesztési feladatokat lát immár el. A változás a szervezeti és működési szabályzat módosítását is maga után von, tette hozzá.

A következő időszakban ezen túlmenően a nemzetközi és hazai területfejlesztési programok elindítása és menedzselése jelenti majd a fő feladatot, felkészülnek a regionális fejlesztési tanács feladatinak átvételére, egyúttal nyitottabbá átláthatóbbá teszik munkájukat. Szólt arról is, hogy hamarosan a települések, gazdasági szereplők és egyéb érintett szervezetek bevonásával területfejlesztési konzultációs fórumot indítanak útjára; ez a szakmai alapokon szerveződő véleményező testület segíti majd munkájukat elsősorban.

Tiffán Zsolt szót ejtett az Ős-Dráva programról is, amely egy komplex, ugyanakkor kísérleti jellegű területfejlesztési program, amely sikere esetén nemzetközi léptékben is modell-értékű lehet. A térségben a természeti környezet kedvezőtlen irányú változása – párosulva kedvezőtlen társadalmi-politikai folyamatokkal – a térség általános gazdasági hanyatlásához vezetett. A 25 milliárdos program, mondta, esélyt ad rá, hogy több száz fős helyi munkaerő bevonásával elindulhasson a sellyei, barcsi térség felzárkóztatása a turizmus, az élővilág és a természeti-környezeti viszonyok fejlesztésével.