Tikkasztó hőség jön!

Hétfőn a Kárpát-medencétől nyugatra található ciklon előoldalán több fokkal melegebb levegő áramlik hazánk fölé.

hirdetés

A hőség veszélye miatt hétfőre a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett az erős UV-B sugárzásra is felhívták a figyelmet.

Hétfőn napos idő lesz, de az északnyugati határvidékre a késő délutáni időszakban egy-egy zápor, esetleg zivatar besodródhat. Másutt nem várható csapadék. A változó irányú szél éjszaka eleinte gyenge, mérsékelt lesz, majd hajnaltól fokozatosan megélénkül, napközben a Fertő környékén meg is erősödik a déli szél.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 14 és 20 fok körül alakul, ennél hűvösebb lehet azonban a hidegre érzékeny helyeken. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 35 fok között várható.

Európa déli felének időjárását anticiklon alakítja. Hatására nagy területen derült az ég, és a hőmérséklet az átlag felett alakul. Délutánonként a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a levegő hőmérséklete, de az Ibériai-félsziget déli részén délutánonként nem ritka a 40 fok körüli maximum sem. Ezzel szemben Európa északi felén ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok teszik gyakran erősen felhőssé az időjárást. Eső, záporeső, zivatar szórványosan fordul elő. A hőmérséklet jórészt átlagosnak mondható, de a Kelet-európai-síkságon és az Ural előterében attól kissé elmarad. Ott a legmelegebb órákban csupán 18, 22 fok közé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon alakítja, majd a medencétől nyugatra található ciklon előoldalán egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé.

Kedden is túlnyomóan napos idő várható, az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Emellett élénk, helyenként erős lesz a szél, s a Dunántúlon délután, este néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban is 16-23 fok várható. A nappali maximumok 35 fok körül alakulnak.

Hosszabb-rövidebb időre szerdán is kisüthet a nap, de már egyre több helyen várható zápor, zivatar és nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 18-24 fok között valószínű. Napközben nyugaton 22-25, a Duna mentén 27-33, délkeleten 33-35 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön is többfelé lehet eső, zápor, zivatar. Emellett nagy területen erős, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-22, a legmagasabb hőmérséklet 20-30 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett pénteken is lehet még elszórtan kisebb zápor és nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 12-17, a maximumhőmérséklet 20-25 fok között alakul.

Szombaton
is erős lesz a szél, többfelé valószínű eső, zápor, keleten helyenként zivatar is lehet. Kevés napsütés várható. A leghidegebb órákban 11-17 fok lehet. Napközben 21-22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap is jobbára felhős idő ígérkezik rövidebb-hosszabb napos időszakokkal. Jellemzően erős lesz a szél, s a Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. A minimumhőmérséklet 11-16 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 20-26 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.