Tíz fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

hirdetés

Éjszaka Északkeleten köd képződik, ami ott hétfőn tartósan is megmaradhat. Hétfőn jobbára erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Hétfőn napközben elsősorban északon és keleten lehet elszórtan zápor, majd az esti, késő esti óráktól kezdve nyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső. A gyenge, változó irányú légmozgás hétfőn déli, délkeletire fordul, a Kisalföldön megélénkül, az északnyugati határaink mentén meg is erősödik, majd késő estétől északnyugatira fordul a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +5 fok között valószínű, de északkeleten a tartósabban derült helyeken gyenge fagyra kell számítani.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 7, 12 fok között várható, csupán északkeleten lesz ennél kissé hűvösebb.

Kontinensünk időjárását két markáns ciklon, illetve a hozzájuk kapcsolódó frontok határozzák meg. Az Izland feletti középpontú alakítja a Brit-szigetek és a nyugat-európai partvidék időjárását, míg a Finnország feletti határozza meg Skandinávia, a Kelet-európai-síkság és Közép-Európa időjárását. Emiatt Európa legnagyobb részén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, a Kárpátoktól északra és keletre havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger mentén 15 fok körül alakul. Észak felé haladva ennél hűvösebb van, északon és Oroszországban napközben is fagy. Hétfő estig a Kárpát-medence előbb a nyugati ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerül, majd hétfőn este, éjszaka a ciklon hidegfrontja átvonul felettünk, számottevő csapadék várható.