Tizenhatmilliárd városi pluszvagyont „találtak”

A Pécs Holding Zrt. 720 ingatlanjának értékbecslése szerint a város vagyona 16 milliárddal lett több, mint az korábban tudott volt. Kiderült ugyanis, hogy az eddig „könyv” szerinti értéken nyilvántartott, és az ingatlanok valódi, piaci értéke között ekkora a különbség – minderről a város polgármestere, Páva Zsolt és Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

hirdetés

A polgármester közölte: az év elején elkezdődött felülvizsgálat számára is meglepő végeredményt hozott. A 16 milliárdos különbözet meglétének pontos okát nem ismeri, erről csupán feltételezései vannak, leszögezte ugyanakkor, felelőtlen hozzáállásnak mondható az, hogy éveken át nem tudták a pontos számokat.

A Pécs Holding eddig valamivel több mint 5 milliárd forintra értékelt vagyonelem volt. Most kiderült, hogy valójában csaknem 21 milliárdról van szó.

A vizsgálatot azért indították el, mert a vagyongazdálkodással foglalkozó cég számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az általa hasznosított ingatlanok tényleges forgalmi értékével. A korábbi időszakban ugyanis csak könyvelt, könyv szerinti értékük volt ismert. A városvezetés szerint ráadásul egyedi ingatlan-értékeléseket leszámítva egységes szemléletű, és az ingatlanok teljes körét átfogó vagyonértékelés nem történt.

Szebellédi István a módszertannal kapcsolatban elmondta: a válság utáni piaci értékeket vették figyelembe, s az úgynevezett menekülési értéket – mely a sürgős eladás esetére vonatkozik – is figyelembe vették. Ezzel az értékbecsléssel jelentős mértékben megnőtt a város pénzügyi mozgástere.

Mindez azt jelenti, hogy egyes banki hitelek esetében a jelzálogként leterhelt ingatlanok esetében a jelenleginél jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezhet a város. Páva Zsolt ugyanis azt mondta, elképzelhető, hogy hitelfelvételre is fel kell készülni a jövőben. Erre pedig lehetőséget ad az új értékek megállapítása.

Azt egyelőre még vizsgálják, hogy szándékosan vagy „véletlenül” nem történt korábban tényleges értékbecslés. Ha bebizonyosodik, hogy szándékos mulasztásról volt szó, akkor ebben az ügyben is büntetőfeljelentést tesz a városvezetés.
A polgármester hozzátette: az ingatlanvagyonban még nincsenek benne az épülő, összesen újabb milliárdokat érő, a kulturális fővároshoz kapcsolódó beruházások, ahogy az önkormányzat közvetlen tulajdonában lévő vagyon sem. Utóbbiak pontos értékének megállapítása jelenleg is folyamatban van – tette hozzá Páva Zsolt.