Több biztonság kétkeréken

A nyári időszak végéig a turisztikailag frekventált helyeken kerékpáros járőrök is segítik a lakosságot – adtí hírül a Police.hu.

hirdetés

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű projektjének keretén belül kezdték meg a Készenléti Rendőrség pécsi egységének járőrei kerékpáros szolgálatukat a megyeszékhelyen. A kerékpárokat rendőri jelleggel látták el, a műszaki paraméterek nem csupán lehetővé teszik a rendőri járőrszolgálatot, de a kétkerekűek a járőrfelszerelés szállítására is alkalmasak. A rendőrök feladataikat speciális kerékpáros egyenruházatban látják el.

A kerékpáros rendőri szolgálat célja az állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények, szabálysértések megakadályozása és visszaszorítása, valamint a járművezetők és a kerékpáros közösség biztonságos közlekedésének elősegítése. A kerékpáros szolgálatellátás egyfajta „ötvözete” a gyalogos és a gépkocsizó járőrszolgálatnak, mely az állampolgárokkal való közvetlen kapcsolattartás hatékony módja, hiszen a kerékpárral szolgálatot teljesítő rendőr a gyalogosnál gyorsabban eljut olyan helyekre, melyet gépjárművel nehezebben vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni.

Szolgálatukat rendőrszakmai szempontok alapján készített és előre megtervezett útirány alapján látják el, főként a város turisztikailag frekventált helyein, valamint a Pécs környéki településeken – többek között Keszüben, Orfűn és Pogányban is – találkozhatunk a nyár folyamán kerékpáros rendőrökkel.