Több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását

Képünk forrása: 444.hu

„Mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből” – nyílt levélben követelik már több mint hatezren Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lemondását hatalmas felháborodást keltő cikke után – írja a 444.hu.

hirdetés

A döbbenetes cikk az Origón jelent meg szombaton, melyben a szerző azt írta: „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos”, és hogy „a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat” – olvasható a 444 cikkében.

Mint írja a lap, az írás hatalmas felháborodást keltett, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, Köves Slomó rabbi ízléstelen, otromba provokációnak nevezte.

Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni írása mellett, végül visszavonta, és törölte Facebook-oldalát – derül ki a 444 cikkéből.

A nyílt levél szerint Demeter Szilárd „a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít (…), a magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást! Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”

A nyílt levél aláírói között több közéleti szereplő és művész is szerepel (Erdély Mátyás, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Schein Gábor, Schilling Árpád, Závada Péter), Karácsony Gergely főpolgármester is aláírta.

Bajnai Gordon pedig nyílt üzenetet írt Facebook-oldalán Orbán Viktornak, melyben azt írta: „amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi, magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd. Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében.”

A nyílt levél ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.