Több juthat a gyerekes családoknak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó valamennyi ágazat költségvetése növekedhet jövőre – mondta Balog Zoltán keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere kérdésre elmondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működtetésére plusz 50 milliárdot irányoztak elő. Folytatódik a tornaterem- és uszodaépítési program, erre 3-3 milliárd állhat rendelkezésre, ha az Országgyűlés elfogadja a büdzsét. Beszámolt arról, hogy 2015 végéig 4,8 milliárdos uniós és hazai forrásból ezer bölcsődei férőhelyet alakítanak ki.

Balog Zoltán közölte: a hároméves kötelező óvodáztatás alól mentességet kaphat az, ahol azt látják, a családban jobban biztosított az iskolára való felkészülés 5 éves korig. Ahol viszont szükséges és indokolt az óvodáztatás hároméves kortól, ott a családi pótlékot ugyanúgy összekötik ezzel, mint az iskolába járásnál – jelezte.

Kitért a családi otthonteremtési kedvezmény kialakítására is, és elmondta: 2015. július 1-től 700 ezertől 1,17 millió forintig lesz igénybe vehető a támogatás, nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlásra, meglévő lakás bővítésére is.