Több milliót követel Wolf Gyula

Pert indított a Pécsi Egyházmegye ellen és kártérítést kér Wolf Gyula, a püspökség volt vagyonkezelője a munkaviszonya megszüntetésével összefüggésben.

hirdetés

 

Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke az MTI-nek hétfőn megerősítette, hogy Wolf Gyula a közelmúltban keresetet nyújtott be a Pécsi Munkaügyi Bírósághoz az egyházmegyével szemben. Az MTI úgy értesült: Wolf Gyula a május 11-én kezdődő perben azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy jogellenesen szűnt meg a munkaviszonya, és ezért az egyházmegyét kötelezze több millió forint kártérítés megfizetésére.

Az egyházmegye tavaly szeptemberben közölte, hogy Wolf Gyula megromlott egészségi állapotára hivatkozva kérte felmentését gazdasági vezetői tisztsége alól Mayer Mihály megyés püspöktől. A volt igazgató más munkakörben, de a püspökségnél dolgozott tovább, munkaviszonyát később, Mayer Mihály januári lemondását követően szüntették meg.

Az egyházmegye tavaly szeptemberben azután adott tájékoztatást a vezetői kört érintő személycserékről, hogy Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője az Egyházfórum Alapítvány által az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében azt írta: hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a gazdasági igazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése minden bizonnyal azon vizsgálat eredménye, amelyet a szentszék folytatott különböző visszaélések gyanújával a püspökség vezetése ellen.

“A Wildmann János által tévesen közölt állítással szemben a szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye. Püspök úr az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentette fel és nem menesztette” – hangsúlyozta a püspökség az MTI-hez annak idején eljuttatott írásbeli reagálásában.

Megjegyezték, hogy az egyházmegye gazdasági tanácsának megbízatása lejárt, erre figyelemmel vált szükségessé annak megújítása. A vagyonkezelő mellett az irodaigazgató személyében is változás történt, a püspök egy informatikában jártas munkatársát nevezte ki az egyházmegye számos és sokrétű feladatainak napi ellátására.

A Pécsi Egyházmegye tavaly októberben is a figyelem középpontjába került, amikor az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt és Wolf Gyulát. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Az egyházmegyét az új püspök, Udvardy György kinevezéséig irányító Veres András apostoli kormányzó egy, a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: “a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét”.

Mayer Mihály ugyanakkor március elején a Hír Televíziónak adott interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, “médialincselés” folyik.