Több, mint 38 ezer abortusz évente hazánkban

Bár tavaly több mint 5 százalékkal kevesebb terhességmegszakítást végeztek Magyarországon, mint egy évvel korábban, a Magyar Család- és Tudományos Nővédelmi Társaság (MCSNTT) szerint a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy a tinédzserek körében folyamatosan emelkedik az abortuszok száma. Az MCSNTT az abortuszok visszaszorítását célzó kampányának keretében ismét kiírta fiataloknak szóló pályázatát.

hirdetés

Magyarországon 10 millió lakosra csaknem 40 ezer terhességmegszakítás jut, vagyis 12 percenként esik teherbe úgy egy magyar nő, hogy nem szeretné megtartani gyermekét – hangsúlyozta az MCSNTT szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kifejtették: 2011-ben összesen 38 400 terhességmegszakítást végeztek, amely 5,1 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. A legnagyobb mértékben a 25 és 34 év közötti nők körében esett vissza az abortuszok száma, a 20 év alattiak körében viszont több terhességmegszakítást végeztek, mint az előző évben.

A társaság szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy a fiatalok még mindig tájékozatlanok, nincsenek tisztában a fogamzásgátlás lehetőségeivel. Márpedig – mint kiemelték – egy terhességmegszakítás a tinédzserek számára nemcsak lelki megrázkódtatást okozhat, hanem kihathat a későbbi gyermekvállalásra is.

Az MCSNTT az abortuszok visszaszorítása érdekében indított Ne ess pánikba! című országos társadalmi célú kampánya részeként idén is pályázatot hirdet a fiatalok számára. A szervezők több kategóriában várják a fiatalok azon írásait, amelyekben “a szexuális együttlét pozitív oldalára és a biztonságra” egyaránt felhívják a figyelmet.

A pályázati határidő november 30. A beküldött pályamunkákat december 7-ig értékelik, s a kiválasztott alkotások beküldői értékes nyereményben részesülhetnek – hangsúlyozta az MCSNTT közleményében.