Több mint 60 ezer illegális határátlépő van az országban

Meghaladta a 60 ezret a magyar határt illegálisan átlépők száma, döntő többségük a szerb határszakaszon érkezett – közölte Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A politikus úgy fogalmazott: egy új – gazdasági természetű – népvándorlás indult el Európa felé elsősorban Afrikából és a Közel-Kelet irányából, Magyarországra ugyanakkor – az éves adatokat nézve – a legnagyobb számban még mindig Koszovóból érkeztek illegális bevándorlók. Idén eddig, vasárnap estig a magyar határt 60 082-en lépték át illegálisan, 99 százalékuk a szerb szakaszon – közölte.

Németh Szilárd ezt úgy értékelte: egész Európában Magyarországra irányul a legnagyobb nyomás, márpedig Magyarország nincs olyan helyzetben, hogy illegális bevándorlók ekkora tömegével együtt tudjon élni. Ezért döntött a kormány a műszaki határzár mellett, amit a kormánypárti frakció támogat – mondta a fideszes képviselő.

Megjegyezte: ezzel nemcsak Magyarországot védik, hanem Európa polgárait is. “Az osztrákok és a németek is üdvözölték, hogy a schengeni határon megállítjuk a menekülteket”. Ők is nemzeti hatáskörben hoznak döntéseket a kérdésben, mert “a brüsszeli bürokrácia teljes egészében alkalmatlan az új népvándorlásnak a kezelésére” – tette hozzá.

Németh Szilárd tájékoztatott arról is, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban eddig 763 ezer levél érkezett vissza, az interneten pedig több mint 42 ezren töltötték ki a kérdőívet. Úgy számolnak – folytatta -, hogy a július 1-jei válaszadási határidőig 900 ezer fölé emelkedhet a konzultációban részt vevők száma. Az eddig feldolgozott kérdőívek alapján továbbra is 80 százalék feletti a szigorúbb fellépés támogatóinak aránya – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a magyar-szerb határon építendő kerítést esetleg Románia felől kerülik majd ki a bevándorlók, a kormánypárt képviselője úgy reagált: Románia uniós tagállam, bár nem tagja a schengeni zónának, és szerinte Románia mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje a határait, és hogy bekerülhessen a schengeni övezetbe. Szerinte nem elképzelhető, hogy Románia felől nagy tömegekben érkeznének majd.

A Fidesz politikusát arról is kérdezték, hogy az MSZP számításai szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot “kaszált” a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna. A szocialista Tóth Bertalan azt is mondta, hogy a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal “eltakarta” az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal, azaz évente további 10 ezer forinttal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát.

Németh Szilárd erre úgy reagált: “az elvtársak álláspontja” hiteltelen, cinikus és hazug, mert amikor kormányon voltak, “az egekbe emelkedtek” az energiaárak.

A MET egy teljesen átlátható, sikeres magáncég, amelyhez semmi köze nincs a kormánynak – tette hozzá, közölve továbbá, hogy a MET-nek semmi köze a rezsicsökkentéshez. Kijelentette végül: “amíg Fidesz-kormány van, addig nem lesz rezsiemelkedés”.