Tarol az amerikai hurrikán

A helyi hatóságok közlése szerint háromszáznegyvenre emelkedett Haitin a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma – írja az Origo

hirdetés

A korábbi adat kétszáznyolcvanhárom volt. Csupán a sziget délnyugati részén többtucatnyi a halottak száma – mondta egy tisztviselő. Beszámolója szerint a mentőegységek csak napokkal a hurrikán elvonulása után értek a helyszínre és láttak neki a segélynyújtásnak.

Közben a jelenleg négyes erősségű Matthew hurrikán egyre közeledik az Egyesült Államok partjaihoz. Az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185–205 kilométert. Négy szövetségi államban, Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este tárgyalt az érintett államok kormányzóival arról, miképpen lehet a szövetségi forrásokat megnyitni. Korábban a Fehér Ház szóvivője arról számolt be, hogy a Matthew erősebbnek bizonyul, mint azt előzőleg számították.

A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek. Bezárt Fort Lauderdale reptere, várhatóan ez történik majd az északabbra fekvő Orlando légikikötőjében is. Az American Airlines légitársaság csütörtök délután minden járatát törölte Florida számos repterén, így Miamiban is.