Több pénz jut a nemzetiségekre

Bár a költségvetés összeállítása során komoly kihívásokkal kellett megküzdeni a városházán, a tíz kisebbségi önkormányzat képviselője örömmel fogadta, hogy idén a tavalyinál több forrást biztosítanak számukra. Mindez a testületek vezetőit tömörítő Nemzetiségi Tanács hétfői ülésén derült ki.A város 2011-es költségvetésével kapcsolatban rendezett rendkívüli ülésen a tagok örömmel fogadták Erb József tanácselnök bejelentését, miszerint közel egymillió forinttal többet tud áldozni a kisebbségi önkormányzatok működtetésére Pécs. A város büdzséjében idén összesen valamivel több mint 16 millió forint áll rendelkezésre e célra.

hirdetés

Mint azt Erb József hangsúlyozta, a nehéz financiális helyzetben lévő önkormányzatot tekintve példás a kisebbségben élőkhöz való hozzáállás. A pénz mértéke ezzel együtt amiatt is növekedett, mert tavaly az örmények is önálló önkormányzatot alakítottak.

A tanács ülésén kiderült az is, hogy az idén ősszel esedékes népszámlálás különös fontossággal bír a nemzetiségek számára, hiszen jövőbeni finanszírozásuk részben az így elkészülő statisztikai kimutatások alapján történik. Hepp Mihály, a horvátok országos elnöke felhívta rá a figyelmet: jó lenne részt venniük a kérdezőbiztosok majdani felkészítésekor.

Rámutatott: a népszámláláson sem a vallási, sem a nemzetiségi hovatartozással kapcsolatos kérdésekre nem kötelező válaszolni, ám a fentiek miatt a kisebbségben élők, intézményeik és önkormányzataik számára létfontosságú, hogy minden érintett nyilatkozzon nemzetiségéről a kérdezőbiztosoknak.

Hepp javaslatával egyetértettek, így akár minden nemzetiségi önkormányzat delegálhat majd képviselőt a kérdezőbiztosok eligazításaira. Azt szeretnék elérni, hogy a kérdezők véletlenül se felejtsék el feltenni a nemzetiségekkel kapcsolatos kérdéseket.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a jövőben országgyűlési képviselőket is meghívnak a nemzetiségi önkormányzatok vezetőit tömörítő tanács üléseire. Az ötletet Erb József is támogatta, ám megjegyezte: ők rendszeres tájékoztatást kapnak az ülések után, s általában a kisebbségi önkormányzatok aktuális ügyeiről.