Több pénz, zero megszorítás

Az egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra, gazdaságfejlesztésre is több forrás jut jövőre – mondta a kormányszóvivő csütörtök este a Duna tévécsatorna Közbeszéd című műsorában.

hirdetés

Giró-Szász András a 2014-es költségvetés tervezetéről azt mondta, “nagyjából, hozzávetőlegesen lehet tudni, hogy a költségvetési sorokon mik szerepelnek”. Elmondta: 2013-hoz viszonyítva például az egészségügyre 10,6 százalékkal, oktatásra 12,6 százalékkal, a közbiztonságra 3 százalékkal több forrás jut jövőre. Emellett a felzárkóztatás területén – amit a kormányszóvivő nagyon fontos feladatnak nevezett – 9,6 százalékkal lesz több forrás.

Jelezte: államkorszerűsítésre, “ami az emberek mindennapjait könnyíti meg”, 17 százalékkal lesz több forrás és a gazdaságfejlesztésre is 8 százalékkal több pénz jut.

A kormányszóvivő kiemelte: mindez úgy valósul meg, hogy 2,4 százalékos inflációval számol a kormány, tehát reálértéken jelentős növekedés várható ezeken a területeken.

Giró-Szász András azt is közölte: a Költségvetési Tanács felhívta a kormány figyelmét, hogy az adóbevételek terén lévő kockázatok kivédésére nagyobb tartalékképzésre van szükség. Erre 120 milliárd forintos rendkívüli kormányzati keret és egy 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap, összességében 220 milliárd forintot terveztek be. Megjegyezte ugyanakkor: a 2013-as év bebizonyította, hogy a tartalékképzés formáját és nagyságát megfelelően “be tudja lőni a gazdasági tárca.” Emellett a pénztárgépek bevezetése, a gazdaság tisztulásából fakadó bevételek (az áfa és jövedéki adó), egyértelműen nagyobb bevételt generálnak az adó oldalon, mint 2013-ban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: nem lesz megszorítás 2014-ben, nem kell újabb adó vagy járulékemelésre készülniük a gazdaság szereplőinek; a költségvetés feszes lesz, abban a tárca számol a hús áfájának csökkentésével is, és egyetlen ágazat sem jár rosszabbul, mint idén.

A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán úgy vélte, a gazdaság jobb teljesítménye 2014-ben reálissá teszi, hogy egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra egy kicsivel többet lehessen fordítani.