Több száz diák menekült a siklósi iskolából

Katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartottak szerdán Siklóson, a Táncsics Mihály Gimnázium és a Pécsi Szakképzési Centrum Siklósi Szakképző Iskolájában.

hirdetés

A gyakorlat fő célja az oktatási intézmény szakszerű és gyors kiürítése volt. A gyakorlat során azt is tesztelték a katasztrófavédelem munkatársai, hogy miként irányítható nagyobb tömeg mozgása, hogyan tudja több száz ember biztonságosan elhagyni az épületet.

Az intézmény tűzriadó terve szerint, egy percen keresztül tartó három-három rövid szaggatott csengéssel jelezték a benntartózkodóknak, hogy el kell hagyni az épületet. Az osztályokban tanító pedagógusok vezetésével meghatározott sorrend szerint kezdték meg elhagyni az osztálytermeket. A gyülekezési pont az iskola előtti járda volt, ahová a több, mint háromszáz nebuló kettő perc harminchat másodperc alatt érkezett ki. A szintidő egyébként hat perc volt.

A gyakorlat része, hogy a pedagógusok elméleti óra keretében is felfrissítik a tanulók veszélyhelyzeti ismereteit. Szó esett többek között arról, hogy amennyiben a kijelölt menekülési útvonal füsttel telítődött, úgy másik útvonalat kell választani, vagy az osztályteremben kell maradni, az ajtókat pedig ruhával kell eltömedékelni.

A gyülekezési ponton a kísérő pedagógusok feladata a létszámellenőrzés, amelyet intézmény szinten összesítenek. Ez alapján már friss információval tudják ellátni a helyszínre érkező tűzoltókat, akik a tűzoltás mellett szükség esetén személykeresésre és személymentésre is felkészülnek.

A tűzriadó tervben foglaltak végrehajtását szükség szerint, de legalább évente kell gyakorolniuk az oktatási intézményeknek. A siklósi diákok és tanárok sikeres gyakorlatot zártak.