Több száz embernek jut munka az Ormánságban

Még ebben a hónapban elindul az a Startmunka mintaprogram, amelynek kapcsán 420 főt vonhatnak be az Ős-Dráva program vízszabályozási munkálataiba. A megyei önkormányzat szerdán írt alá megállapodást a közfoglalkoztatási programról 35 település vezetőjével.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Mint azt Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke az együttműködés megkötése után újságíróknak elmondta, a Startmunka program szempontjából páratlan lehetőséget kínál a 25 milliárdos, a következő években lezajló, főként pályázati forrásból fedezett Ős-Dráva program.

Hozzátette: az úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával visszaállítják eredeti állapotába a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét, ez pedig rendkívül élőmunka-igényes folyamat lesz, így a közfoglalkoztatási lehetőségeket is igyekeznek kihasználni.

Tiffán Zsolt elmondása szerint az első teljes évben idén március 19. és december 31. között több mint 400 embernek tudnak munkát adni. A programba bevont, rendkívül magas munkanélküliségi mutatójú településeken élő dolgozók elsősorban a régi árkok mentén dolgoznak majd, s egy 89 kilométernyi csatornarendszer kialakításában vesznek részt.

A megyei közgyűlés elnöke azt mondta, a 25 milliárdos, több éven át zajló Ős-Dráva program hatalmas lehetőséget jelent az évszázados hátrányok leküzdéséhez. Magyarázatként kitért rá: a Dél-Dunántúl térsége Észak-Alfölddel és Észak-Magyarországgal együtt az Európai Unió legelmaradottabb térségei között van jelenleg.
Mint arról korábban beszámoltunk, az Ős-Dráva program a Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térség újjáélesztését szolgálja. Azokat a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket rendezik, amelyek közelében az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják.

A folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését. Az Ős-Dráva program fejlesztései hozzájárulhatnának ahhoz is, hogy helyi termékek előállításával fokozzák a térség jövedelemtermelő képességét.

hirdetés