Több száz lakás kerülhet az államhoz Baranyából

Év végéig több száz baranyai és pécsi ingatlan kerülhet az állam kezébe a Nemzeti Eszközkezelő programján keresztül. A tulajdonosok az értékesítést követően a köztulajdonba került ingatlant határozatlan idejű szerződéssel visszabérelhetik.

hirdetés

Baranyában is hatalmas érdeklődés kíséri azt az állami programot, amelynek során a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megvásárolja a bajba jutott, kilakoltatás előtt álló hitelkárosultak jelzáloggal terhelt ingatlanjait a bankoktól, hogy később az adós visszabérelhesse azt az államtól. Példaként elmondható, hogy egy nyolcmillió forint értékű lakás havi bérleti díja tízezer forint lesz.

Mint azt Ternyák Edit, a NET szóvivője lapunkkal közölte, az áprilisban indult program adatait még nem dolgozták fel teljesen, de Baranyában is több száz otthon megvásárlására lehet számítani. Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1 és 7,8 millió forint között szóródik; az eszközkezelő pedig a forgalmi érték felét fizeti ki a bankoknak, amelyek a pénzből rendezhetik a hitelterhek egészét vagy jó részét. A folyamatban lévő ügyeknél a hitelező felfüggeszti a végrehajtási eljárást, így az érintetteket nem éri hátrány, nem kell kiköltöznie a terhelt ingatlanból.

Ternyák Edit szerint a felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, s várhatóan ki is merül év végéig az eszközkezelő kerete. Országos szinten, idén 8 ezer ingatlan átvételére készülnek.

A NET programjához azok a rászoruló hiteladósok csatlakozhatnak, akiknek a jelzáloggal terhelt ingatlanát a bank kényszerértékesítésre jelölte ki, vagyis „kvótába tette”. A NET a fővároson kívül csak akkor segít, ha az ingatlan értéke a hitelszerződés megkötésekor legfeljebb 10 millió forint volt.

Az Országgyűlés hamarosan kibővítheti a kedvezményezettek körét: az a feltétel, miszerint a programban kényszerértékesítésre kijelölt ingatlan vehet részt, megszűnne, valamint a szociális rászorultsági feltételeken is könnyítenének.