Százezres jutalmak a hajléktalanellátásban

A hajléktalanok ellátásáért felelős szervezetnél, a Támasz Alapítványnál közel 40 milliós mínuszt talált az új kuratóriumi vezetés. Mindeközben a fundamentumnál több százezres jutalmakat fizettek, s végkielégítés is jár a volt kuratóriumi elnöknek.

hirdetés

A volt kuratóriumi elnök szerint uniós pályázatok előfinanszírozása miatt léptek fel likviditási nehézségeik.

A város a Támasz Alapítvánnyal jelenleg érvényben lévő megállapodást 2004-ben kötötte meg az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatokra. A szervezet népkonyhát, nappali melegedőt, átmeneti szállást, menedékhelyet és ápolóotthont működtet, miközben utcai szociális munkát is végez. Az alapítvány közel ezer, fedél nélkül maradt embernek segít, s nem csupán a nehezebb téli időszakban, hanem nyáron is folyamatosan gondoskodik az elesettekről.

Mint ismert, Sándor Andrea, a kuratórium előző elnöke tavaly ősszel bejelentette: 2010. december 31-ével lemond elnöki posztjáról, helyére az önkormányzat által felkért Fonai László került. Az új vezető munkába állása után áttekintette az alapítvány gazdálkodását, s áprilisban azt jelezte az önkormányzatnak, hogy „az alapítvány pénzügyeiben és adminisztrációjában olyan hiányosságokat észlelt, melyek a további működésüket kétségessé teszik”.

A kuratórium elnöke, Fonai László érdeklődésünkre megerősítette korábbi információinkat, s azt közölte: a szervezetnél közel 40 milliós mínuszt találtak az elmúlt év gazdálkodását illetően.

Mint mondta, a negatív mérleg kialakulásában szerepet játszott, hogy egy, a Hajléktalanokért Közalapítványon keresztül lebonyolított, a kormány által támogatott programra ugyan elnyertek majd’ 30 milliót, de abból csak közel 9 milliót használtak fel az adott célra. Hozzátette azt is, hogy bár a program ez év közepén zárul, de az elszámolási szabályok szerint a fel nem használt pénzt, 21,8 millió forintot már decemberben át kellett volna utalniuk a közalapítvány számlájára.  A pénzt azonban egyelőre nem tudták visszafizetni, mert azt időközben elköltötték – mondta.

Az új elnök kifejtette: a kiadások lefaragása, illetve a támogatás visszautalása érdekében számos intézkedést megtettek, s immár havi kétmillió forinttal kevesebbet költenek, mint egy évvel ezelőtt, de még így is rendkívül nehéz lesz törleszteniük, ezért haladékot is kérnek a közalapítványtól.

A meglehetősen rossz anyagi helyzetben lévő fundamentum vezetője hozzátette: bár december 31-től már nem Sándor Andrea volt a kuratórium elnöke, de szerződése szerint még márciusig munkaviszonyban volt az alapítványnál, sőt további három hónapos időtartamra végkielégítést is kapott, ami közel hárommilliós kiadást jelentett. Mindezek mellett két, még decemberben önszántából távozó alkalmazottnak megközelítőleg 800 ezer és 300 ezer forint jutalmat osztottak ki – ami járulékokkal együtt 1,5 milliós kiadást jelentett.

Fonai szerint mindezek napvilágra kerülése után fordult az önkormányzathoz, mondván, kötelessége jelezni a problémákat, s a várostól hat hónap haladékot kaptak arra, hogy rendezzék helyzetüket.

Szerinte jelenleg három út lehetséges: a Támasznál maradnak a hajléktalan-ellátással kapcsolatos feladatok, az önkormányzat visszaveszi az ellátást, vagy egyházi működtetésbe adják. Ez utóbbi a jelenlegi törvényi rendelkezések szerint azért volna pénzügyileg is megfontolandó, mert jelenleg 160 millió forint állami normatíva érkezik a Támaszhoz, ehhez jön a 45 milliós önkormányzati plusztámogatás, ám egyházi fenntartás esetében közel 130 millió forint lenne a jelenlegi 45 millió helyett a többletforrás.

Megkerestük Sándor Andreát is, ő azt mondta, hogy uniós pályázatok előfinanszírozása miatt léptek fel likviditási nehézségeik, vagyis bizonyos munkálatokhoz előre kellett forrást biztosítaniuk, ám ezen összegeket a már megítélt pályázatokon keresztül megkapják. A Hajléktalanokért Közalapítvánnyal kapcsolatos támogatás visszafizetéséről szólva elmondta, amíg ő vezette az alapítványt – december 31-ig – a szóban forgó 21 millió rendelkezésre állt, arról azonban nem tud nyilatkozni, hogy mi történt a távozása óta.