Szír migránsok tízezrei tervezik, hogy a következő hetekben útnak indulnak Törökországból, illetve Görögországból Németországba – állítja legújabb elemzésében a Migrációkutató Intézet, amelyet a Mandiner idézett csütörtökön.

Az intézet tanulmányára hivatkozva azt írták: a törökországi „remény karavánja” elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez közel 40 ezer, főként szír állampolgár csatlakozott, akik a rossz életkörülmények és a magas, 60 százalék körüli munkanélküliség miatt távoznának Nyugat-Európába. A konvoj létszáma akár a többszörösére is duzzadhat a családtagokkal, mivel az ingyenes szervezés és a nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat.

Az elemzés szerint a szervezőket az isztambuli székhelyű, körülbelül 50 szíriai civil szervezetet tömörítő Minbar al-Jam’iyyat al-suriyya (Szíriai Egyesületek Fóruma) képviseli, a karaván célja az, hogy a jobb életre vágyó szíriaiak egy konvoj segítségével kijussanak Törökországból Európába. Az indulással megvárnák a vasárnapi török helyhatósági választásokat.

Ezzel párhuzamosan egy Görögországban rekedt migránsokból álló karaván is szerveződik, a „reménysugár karavánnak” saját hivatalos Facebook-oldala is van (Glitter of Hope Caravan). Az intézet szerint 2015-ben egy hasonló kezdeményezés eredményezte az Európai Unió felé induló tömeges migrációt. A görögországi kezdeményezéssel kapcsolatban megjegyezték, az oldalon március 25-én közzétett, arab nyelvű bejegyzés szerint az albán határ közelében található Ioannina nevű görög település külterületén gyűlnének össze a csatlakozni kívánók egy rögtönzött táborban. A poszt szerint Athénból és Thesszalonikiből közvetlen buszokkal lehet majd eljutni a gyülekezési helyre.

A kiindulási pont és a korábbi nyugat-balkáni migrációs útvonalak alapján feltételezhető, hogy a karaván Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon keresztül kívánhat eljutni Nyugat-Európába, az indulás tervezett dátuma április 5-e – írta az intézet elemzésében. Idézik: a bejegyzésben arra kérik a csatlakozókat, hogy a várhatóan 7-10 napig tartó útra vigyenek magukkal sátrat, gyógyszert, élelmiszert, ruhát és pénzt. A poszt szerint egy rövid időre meg fogják nyitni előttük a görög határt. A szervezők az út sikerességét „Allahtól és a karaván útját segítő humanitárius szervezetektől” remélik – írta a Mandiner.

Az elemzés kitér arra is, hogy az oldalt több mint 8 ezren követik. A tartalom alapján komoly lelkesedés övezi a görögországi kezdeményezést. A hozzászólásokban több arab dialektus is felbukkan, de vannak kétnyelvű, arab és kurd kommentek is. Görögországban is jelezték irakiak, hogy csatlakoznának a konvojhoz. A szervezők egy korábbi bejegyzésben 20 ezer regisztrálóról számoltak be – írták. A tanulmány szerint a görögországi „reménysugár karaván” szervezése előrehaladottabb állapotban van, és elindulási esélyei lényegesen jobbak, mint a törökországi kezdeményezésnek.

A Mandiner cikkében jelzi, hogy a Migrációkutató Intézet elemzése szerint a nyugat-európai, valamint a törökországi sajtó egyáltalán nem számol be a készülő migránskaravánról. Az intézet szerint a nyugati tagállamok és Brüsszel pozíciója érthető, mert a karaván megjelenése alapjaiban cáfolná a „migrációs válság véget ért” – típusú, az elmúlt heteket jellemző narratívát, és az EP-választás kampányában egyértelműen a lengyel, a magyar és az olasz kormány álláspontjának megerősödéséhez vezetne, miközben a többi nyugat-európai országban is javítaná a bevándorlást ellenző politikai erők pozícióját, és aláásná a jelenleg még többséginek számító álláspontot képviselők hitelességét.

Hirdetés