Többen jelentkeztek a pécsi egyetemre

Idén megint többen választották a Pécsi Tudományegyetemet (PTE), mint az előző években, 2013 óta több mint 800-zal nőtt a pécsi egyetemre jelentkezők száma – közölte lapunkkal Kottász Gergely, az universitas sajtóreferense.

hirdetés

Mint elmondta, ezzel az intézmény megőrizte negyedik helyét a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők népszerűségi listáján. Ez pedig abból a szempontból fontos, hogy a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma országosan csökkent.

A 2015 szeptemberében induló képzésekre 12.371 felvételiző adta be jelentkezését Pécsre, a jelentkezők közül 5.779-en első helyen jelölték meg az PTE-t. A pécsi egyetem mesterszakjait 2.138 fő választotta, és tovább nőtt az alap és osztatlan képzésekre nappali munkarendben jelentkezők (8.019 fő), valamint az állami ösztöndíjas képzéseket választók száma is (11.050).

A gazdasági, informatikai, orvos- és egészségtudományi, valamint természettudományi képzési területek mellett tovább nőtt a pedagógusképzésekre jelentkezők száma is. A kormány által támogatott műszaki képzések népszerűek, különösen a 2015. évi felvételi eljárás újdonsága, a duális képzések terén, hiszen a PTE Műszaki és Informatikai Kar által indított, duális képzési rendszerben is hirdetett szakokon az országos átlagnál (7%) is nagyobb, mintegy 8,5%-os volt a jelentkezők számának növekedése.