Többet megyünk étterembe

A boldog éttermezés titka a jó kommunikáció

Elégedettek a vendéglátósok a decemberi forgalommal, a korábbi évekhez képest több foglalást jegyeztek az ünnepek alatt is üzemelő üzletek az év végére, akárcsak a rendezvényekre szakosodott party service szolgáltatók is – írja keddi cikkében a Magyar Nemzet.

hirdetés

A válság következtében óriási veszteséget szenvedett el a hazai rendezvénypiac, amely mára a 2008-ban mért forgalomnak mintegy 30 százalékát éri el csupán. A visszaesést még évekig nyögik a talpon maradt cégek, de az idén legalább már látszódnak a felzárkózás jelei – mondta a lapnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az éttermeknek sincs okuk idén panaszra. Noha a karácsony családi ünnep, ezért többségük hagyományosan bezár szenteste délutánján, az előrendelések alapján különösen keresetté váltak a hazavihető ünnepi menük. A legtöbb vendéglő tradicionális magyar ételeket kínál a családi asztalra, például a halászlé fél literje 1600-2000 forint körül mozog.

Karácsony első és második napján a meghitt hangulatban elköltött alkalmi ebédek iránt is nagyobb igény mutatkozik a családok részéről, amihez többen a SZÉP-kártyán maradt összegeket is felhasználják. Egy karácsonyi ebédet fejenként átlagosan 5-8 ezer forintból oldanak meg az éttermek, ezek az árak Kovács László szerint a 2008-as időket idézik. A fővárosi vendéglátósok nemigen mertek árat emelni az elmúlt időszakban, vidéken más a helyzet, nem ritka, hogy a népszerű üdülőhelyeken drágább tarifákat találni, mint Budapesten – jegyezte meg az ipartesület elnöke.