Tony Blair volt a terrorista célpontja

Tony Blair volt brit kormányfő ellen is merényletet tervezhetett egy brit terrorgyanúsított, akinek jórészt titkosított pere a londoni központi büntetőbíróságon zajlik – írja az MTI.

hirdetés
Uránia Mozi

A tárgyaláson, amelyről először kedden adhatott hírt a brit média, a vád képviselője közölte, hogy a 26 esztendős, londoni illetőségű Erol Incedal autójában a rendőrség megtalálta a Blair-házaspár egyik londoni ingatlanának címét.

Az ügyész szerint Incedalnak – aki minden vádat tagad – még nem voltak kiérlelt, konkrét támadási tervei, de a bizonyítás szempontjából “kiemelkedő jelentőségű”, hogy birtokában volt az egykori munkáspárti miniszterelnök és felesége, Cherie Blair egyik londoni lakcíme.

A vád szerint Erol Incedal alaposan gyanúsítható azzal, hogy az indiai Mumbaiban 2008-ban elkövetett, 174 halálos áldozattal járó terrortámadáshoz hasonló nagy-britanniai merényletre készült. Az ügyész az esküdtszék tagjainak kijelentette: a vádhatóság meggyőződése szerint a gyanúsított “válogatás nélküli öldöklést” tervezett.

E gyanú alátámasztására a vád képviselői a bíróság elé terjesztették egy email-üzenetváltás másolatát, amelyben egyéb kódolt kifejezések mellett a “mo88m 55bayy style” szóösszetétel is szerepel. Ez az ügyészség szerint “Mumbai-style”-ként is értelmezhető, vagyis úgy, hogy a vádlott a mumbai merénylet mintájára akart terrortámadást elkövetni. Az üzenet címzettjének kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Incedalt egy másik gyanúsítottal együtt tavaly októberben vettek őrizetbe Kelet-Londonban. A tőlük lefoglalt iPhone telefonok egyikének tokjában a rendőrség talált egy memóriakártyát, amely pokolgép készítéséhez használható információkat tartalmazott. A telefonokban fotók voltak egy londoni zsinagógáról, valamint olyan – közelebbről nem részletezett – anyagok, amelyek az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges iszlamista milícia tevékenységének támogatására utalnak.

A brit kormány nemrégiben a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi “jelentős” helyett a “súlyos” kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint “nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a “kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.