A törökök korába invitál a Janus Pannonius Múzeum

Ismét a törökkori világba kalauzol a pécsi Janus Pannonius Múzeum legújabb kiállítása. A július 2-án megnyíló Török vagy nem török? – a Kárpát-medence 16-17. századi leletanyagának inspirációja című tárlaton több mint száz XVI-XVII. századi hangulatot idéző kerámiát csodálhatnak meg a látogatók a JPM Várostörténeti Múzeumában (Pécs, Felsőmalom u. 9.).

hirdetés

Az elsősorban fazekas művészeket tömörítő Műhelykaland Kézműves Egyesület 2014-ben konferenciát, majd nyári tábort szervezett, amelynek tematikája a XVI-XVII. századi kerámiaművészetre épült. A szervezők azért választották ezt a különleges korszakot, mert úgy tapasztalták, a török hódoltság kora mind a régészek, mind a néprajzkutatók érdeklődését csak az utóbbi időkben keltette fel igazán. Márpedig a korszak kerámiaanyaga igen gazdag.

Az egyesület szorgalmas munkával összegyűjtött egy kiállításra való műtárgyat. Először 2014 augusztusában Balatonbogláron, majd 2014 októberében a budapesti Kerámiaparkban rendeztek tárlatot Török vagy nem török? – a Kárpát-medence 16-17. századi leletanyagának inspirációja címmel.

A július 2-án megnyíló pécsi kiállításon izniki vázak, tálak, csempék, török palánkvárakból származó talpastálak ihlette művek, valamint írókázott mintával díszített tálak és tányérok látványában gyönyörködhetünk a Műhelykaland Kézműves Egyesület alkotóinak (Bakonyi Marcsi, Hadikfalvi Andi, Kiss Juli, Kőszegi Edith, Pölös Andrea, Szekér Gizi) jóvoltából. A gazdag műtárgyegyüttest művészi csempejátékok egészítik ki. A kiállítás ajánlható mindazoknak, akik fogékonyak a szép műtárgyakra, akiket érdekel a történelem ezen izgalmas időszaka, fiataloknak és időseknek egyaránt.

A tárlat július 3-ától szeptember 23-áig tekinthető meg a JPM Várostörténeti Múzeumában keddtől szombatig 10-16 óra között. A belépőjegy áráért (felnőtt: 700 Ft, kedvezményes: 350 Ft) a Várostörténeti Múzeum állandó kiállítása is látogatható. A megnyitó ünnepség július 2-án 16.30-kor lesz, a kiállítást Hancz Erika oszmanista-régész nyitja meg, az eseményen Csajághy György zenetanár, tárogatóművész, történész működik közre.