Totemoszlopot ajándékoztak a Tudásközpontnak

A magyar-amerikai kulturális és partnerkapcsolatok nyomán két új képzőművészeti alkotással gazdagodott a pécsi Tudásközpont épülete. A szerdán ünnepélyes keretek között megtartott szobor- és képavatásnak Pécs és Seattle testvérvárosi kapcsolatának húszéves jubileuma szolgáltatta az apropót.

hirdetés

Az új pécsi könyvtárkomplexumban kapott helyet az 1956-ban az amerikai kontinensre emigrált erdészmérnök-kutató, Józsa László „Lazacok” című faragott szobra és a Washington állambeli indián származású művész, Andrew Petersen Szürke gém című fali képe.

Beszédében Páva Zsolt polgármester felidézte, hogy 1990-ben, a rendszerváltás után egy ,,mese vált valóra”, amikor Pécs egy amerikai testvérvárosra tehetett szert. A húszéves partnerség kiemelkedő pillanataira emlékeztetve kifejtette: pécsi gyermekek, kutatók juthattak ki e partnerségnek köszönhetően Seattle-be.

Az amerikai őslakos kultúrák által ihletett alkotásokról szólva elmondta, ezek nemcsak a különféle kultúrák közötti átjárást szimbolizálják, de egyben egy Pécsett még ismeretlen színfoltot is jelentenek.

Timothy Betts, az amerikai nagykövetség követtanácsosa szerencsésnek mondta városunkat, hogy olyan, kulturális és gazdasági szempontból egyaránt jelentős amerikai testvérvárossal büszkélkedhet, mint Seattle. Hozzátette: ők is hasonlóan éreznek az iránt a Pécs iránt, amely mindig is kiemelkedően sokat tett az oktatásért, s kiérdemelte az Európa Kulturális Fővárosa címet is. Az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis örömmel tekint egy pécsi látogatás elé – összegzett.

A már átadott két alkotást Kramár Mária, az amerikai Seattle-Pécs Testvérvárosi Egyesület elnöke méltatta, s a bennük megnyilvánuló erős szimbolikusságra mutatott rá, amely a távolra került, de lélekben visszajáró honfitársaink érzéseit, magyarságukban való megmaradásukat hivatottak kifejezni.