Tovább emelkednek a gyümölcsárak + Videó

Több száz millió forintos kár érte a Baranya megyei gazdákat a tavaszi fagyok miatt. A környékbeli gazdák már felmérték, hogy pontosan mennyi gyümölcs fagyott el az áprilisi hideg miatt. Az egyik pécsi gazdaságban például 30-40 millió forintos az árbevétel kiesés.

hirdetés

Az elmúlt hetek száraz időjárása miatt pedig további károkra számítanak. Pillmann Gábor az egyik pécsi gazdaság kertészet vezetője azt mondja az áprilisi hideg miatt a kajszibarack 80 százaléka elfagyott, a csaknem 20 hektáros cseresznyésből pedig mindössze 4 tonna gyümölcsöt tudtak betakarítani. De a meggy, a nektarin és az alma is jelentősen károsodott.

Az őstermelők így árat emeltek. A kajszibarackot például a becsült 50 forint helyett 150 forinttal kellett drágábban adniuk. Az emberek ezért kevesebbet vásároltak a gyümölcsökből. A gazdák többsége így nem tudta pótolni a bevétel kiesést. Ebben majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal segít. A gazdák többsége ugyanis már tudja, hogy mekkora kára keletkezett a tavaszi fagyok miatt. Ha ez több, mint a hozam 30 százaléka, akkor november 30-ig kell benyújtani a kárenyhítési kérelmet. A pénzt azonban legkorábban jövő március után kaphatják meg a gazdák.

A gazdák szerint, most az extrém szárazság okoz gondot a mezőgazdaságban. A gyümölcsfák például már elkezdték növeszteni jövő évi rügyeiket, ehhez pedig sok eső kellene, legalább 150-200 mm.