Tovább harcolnak Ukrajnában

 Nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt – közölték pénteken közösségi portálokon keresztül.

hirdetés

Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai “mélyen a harcvonal mögött”, a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében “humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására” a tragédia helyszínéhez.

A szeparatisták ígéretet tettek ugyanakkor arra, hogy a szakemberek szabadon eljuthatnak a roncsokhoz.

A katasztrófavédelem ugyanakkor arról számolt be, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte akadályozza a holttestek felkutatását. Péntek reggelig a mintegy 300 áldozat közül 121 holttestét találták meg.

Közben Luhanszk város lakóinak zöme, mintegy 85 százaléka vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás. Az áramkimaradás miatt ugyanis a szivattyúk sem működnek, emiatt leállt a vezetékes vízszolgáltatás is.

A városi tanács közlése szerint a folyamatosan tartó harcok miatt a szakemberek nem tudják megközelíteni az alállomást, hogy helyreállítsák a létesítményt.

A másik kelet-ukrajnai megyeközpontban, Donyeckben is változatlanul feszült a helyzet, éjjel több kerületben lövések és robbanások hallatszottak.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben kijelentette, hogy a malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött nemzetközi bíróságnak kell ítélkeznie.

A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: “Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért Hágában bíróság előtt kell felelniük”.

Közben az ukrán rendőrség terrorcselekmény gyanújával indított büntetőeljárást az utasszállító lezuhanása ügyében. Kijev szerint a gép azért zuhant le, mert légvédelmi rakéta találta el. A tragédiáért Oroszországot és a Moszkva-barát szakadárokat teszi az ukrán vezetés felelőssé. Moszkva és a szakadárok egyaránt cáfolják, hogy közük lenne a gép lezuhanásához.