Trócsányi Pécsen: jövőre jönnek a fair bankok

Mindenben ki fogják állni az alkotmányosság próbáját a devizahitelekkel kapcsolatos állami intézkedések és jogszabályok – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Pécsen.

hirdetés

A tárcavezető a Fidesz országjáró önkormányzati választási kampányának rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a devizahitelesek ügyét megoldani hivatott jogszabályok megalkotására azért van szükség, mert “2006 óta mérgezik az ország közhangulatát az ezekkel a kölcsönökkel kapcsolatos problémák”.

Mint mondta, az elmúlt években megromlott az adósok és a bankok közötti bizalom leginkább az előbbiek elégedetlenkedése miatt, ez pedig azzal járt, hogy hihetetlen mennyiségű per zúdult a pénzügyi szféra szereplőire.

Trócsányi1

“Ezért kellett egy olyan dolgot felvállalnia a kormánynak, amely még soha sehol máshol nem történt meg: az állam belépett az adósok és a bankok közötti jogviszonyba, s az adósok ügyvédjévé vált” – fogalmazott a devizahiteles perekkel kapcsolatban.

Kitért arra, hogy a kormánynak döntése meghozatalában sokat segített, hogy a Kúria két jogegységi határozatot hozott, s hogy az alkotmánybíróság kimondta: lehetőség van a jogalkotó belépésére a helyzet tisztázása érdekében.

Leszögezte: a magyar állam a devizahiteles jogszabályokkal kapcsolatos döntéseiben “alkotmányos megoldásokat alkalmaz, jogállami módon jár el”, s kiállják az alkotmányosság próbáját a bankokról szóló jogszabályok.

Elmondta ugyanakkor, a bankok befolyásoló képességét nem szabad lebecsülni, de hangsúlyozta: minél több szerv teszi rá az devizahitelesek megsegítését célzó ügyekre a pecsétet, hogy rendben, akkor ez egy jó megoldás lesz.

Mint mondta, az ügyfelekben ma érthető aggodalom van azzal kapcsolatban, vajon korrekt elszámolást kapnak-e majd. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor kontroll mechanizmusokat építenek ki a jogalkotók, így bárki számára több mód is rendelkezésre áll majd, ha vitathatja az összegeket.

A fair bankokról szóló törvénnyel kapcsolatban Trócsányi László azt mondta, a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező, fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény október végére elkészül, év végéig dönt róla a parlament és jövő év legelején hatályba lép.