Trófeás gímszarvast lőtt

Aranyérmes trófeájú gímszarvasbikát ejtett el egy hajnali lesvadászaton egy magyar vadász Babosdöbréte határában, a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén, a pénteki trófeabírálaton a 13,56 kilogramm trófeasúlyú agancs 239,73 pontot ért el – adta hírül az MTI.

hirdetés

A kapitális vadat Szili Gábor bérvadász szerdán lőtte, aki az MTI-nek elmondta: több napja voltak a területen, de korábban csak kisebb bikákat láttak. A szarvast 100 méteres távolságból ejtette le.

Az árjegyzék alapján a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén a 13,56 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbika elejtése várhatóan 3,5 millió forintba kerül. Aki ilyen nagy bikára vadászik, tudnia kell, hogy mindez milyen költségekkel jár – jegyezte meg Szili Gábor.
Paál Tibor, a zalaegerszegi társaság elnöke az 5800 hektáros vadászatra alkalmas területen jó szezonra számít. Beszélt arról is, hogy a bérvadászok 90 százaléka külföldi.

Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője az elejetett bikát rendkívül értékes, kimagasló egyednek nevezte. A terítékre került 12 éves vad – a gímszarvas biológiai élettartama akár 20 év is lehet – a bírálati adatok szerint elérte a kulminációt, ezért nagyobb agancsot vélhetően már nem tudott volna felépíteni – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte; a rendkívül csapadékos időjárás megnehezíti a szarvasbika-vadászatot; a szarvasok “halkabbak”, a klasszikus bőgőhelyek megközelíthetetlenek. A sár és víz miatt valószínűleg kevesebb bika kerül puskavégre, mint az elmúlt években, – hangsúlyozta a megyei kormányhivatal osztályvezetője, hozzátéve, hogy mindezek ellenére valószínűleg sikerül két-három hasonló egyedet elejteni.
Tájékoztatása szerint a gímszarvas állomány csökkenő tendenciát mutat Zala megyében, de mindez a csökkenő vadkárok miatt kedvez a mező- és erdőgazdálkodóknak.

Az elmúlt évben a szarvasbőgés idején 493 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton Zala megyében. Hat példány trófeasúlya meghaladta a 12 kilogrammot, de a kilövések fele szakszerűtlen volt, mert 12 éves kor alatti, nem golyóérett példányok kerültek puskavégre.
A gímszarvasbika trófeák világranglistáján az első négy helyezett több mint 270 ponttal rendelkezik, míg a magyar listát egy 271 pontos trófea vezeti, amelyik egyben a 3. a nemzetközi rangsorban. A világranglista 50. helyezettjének pontszáma 247,99.

Hirdetés