Trump hívei betörtek a Capitoliumba

Tüntetők egy csoportja a Capitoliumban - Forrás: Youtube

A leköszönő elnököt, Donald Trumpot támogató washingtoni tüntetők szerdán megrohanták a kongresszusnak otthont adó Capitolium épületét. Rendőrökkel csaptak össze, és voltak, akik bejutottak az épületbe.

hirdetés
Uránia Mozi

Cikkünk frissül!

A Telex cikke szerint a Capitolium nyugati oldalán a rohamrendőrök elkezdték a kiszorítást, és könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák a tömeget. Az épületnek ezen az oldalán még viszonylag sokan vannak, de egyre távolabb terelik őket az épülettől. Hamarosan a kijárási tilalom is életbe lép. Utoljára 1814-ben ostromolták meg a Capitoliumot.

Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Bossert azt nyilatkozta: Trump hónapokon át aláásta az amerikai demokráciát, ezért felelősség terheli az ostromért.

A CNN értesülése szerint sikerült az épületből biztonságos helyre vinni a szavazólapokat.

A zavargásoktól független, de nagyon fontos hír, hogy a demokraták időközben megszerezték a többséget a Képviselőház után az amerikai Szenátusban is.

A CNN szerint már több városban is zajlanak tüntetések Trump híveinek, támogatóinak részvételével, amelyeket a washingtoni zavargások váltottak ki.

A különböző országok vezetői sorra ítélik el az erőszakos cselekményeket.

Donald Trump elnök is megszólalt. “Béke kell, menjetek haza” – üzente a tüntetőknek egyperces videójában. Trump ma azt nyilatkozta, soha nem fogja elismerni a vereséget.

Joe Biden, megválasztott elnök a következőképpen reagált a történtekre: „Ezekben az órákban a demokráciánk példa nélkül támadás alatt áll. Semmi olyanhoz nem hasonlíthatók az események, mint amiket a modern időkben láttunk.”. Szerinte a mostani erőszak támadás a szabadság szimbóluma, a Capitolium és a megválasztott politikusok ellen.

A CNN forrása szerint a zavargók az éjszaka el akarják foglalni a Capitoliumot.

Korábban írtuk:

A képviselőház és a szenátus ülését is felfüggesztették, a hatóságok könnygázt vetettek be a több száz tüntető ellen, a Nemzeti Gárda is megjelent a helyszínen.

A törvényhozás két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok megszámlálásával kezdődött meg a demokrata Joe Biden győzelmével zárult elnökválasztás végeredményének szentesítése.

A CNN azt írja, hogy Mike Pence alelnököt kimenekítették, Kamala Harris szenátor, Biden leendő alelnöke pedig biztonságban van. Az üléstermeket kiürítették, azokat tüntetők foglalták el.

A CNN szerint legalább két robbanószerkezetet hatástalanítottak a bűnüldöző szervek az eseményektől nem messze.