Trump titkos információkat árult el az Iszlám Államról

Donald Trump amerikai elnök azt az információt adhatta át az oroszoknak májusban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet szakemberei laptop-akkumulátornak álcázott és a repülőtereken nem kiszűrhető bombát készítenek; az információt Izrael szerezte meg kiberkémkedéssel, és eddig titokban tartották – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet a New York Times című amerikai lap hétfői értesülése alapján.

Az izraeli kiberkémek állítólag behatoltak néhány hónappal ezelőtt az Iszlám Állam szíriai bombakészítőinek titkos internetes csoportjába, ahol megtudták, hogy a csoport olyan robbanószerkezeten dolgozik, amelyet nem ismernek fel a repülőtéri biztonsági eszközök, és amelyet laptopok akkumulátorának álcáznak.

Ezt a szigorúan bizalmasan kezelt információt megosztották az amerikai hírszerzéssel, és ez vezetett márciusban a laptopok betiltásához a repülőgépek fedélzetén. Trump elnök pedig – a lapértesülés szerint – az információt továbbadta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek is május eleji washingtoni tárgyalásukon.

Izrael korábban figyelmeztette az amerikaiakat, hogy óvatosan kezeljék a titkos értesülést, és miután az oroszok kezébe került, attól tartottak, hogy Moszkva továbbadhatta Iránnak.

Izraeli illetékesek nem erősítették meg a lapjelentést, de a BuzzFeed News, angol nyelvű honlap szerint két izraeli tisztviselő elismerte, hogy Izrael megosztotta Washingtonnal az információt, és egyikük azt is mondta, hogy ennek továbbadása az oroszoknak “Izrael legrosszabb félelmeit igazolta”.

A ynet januárban arról írt: az amerikai titkosszolgálat tagjai óva intették izraeli kollégáikat, hogy megosszák titkaikat az akkor hivatalba lépett új amerikai kormányzattal, mert tartottak tőle, hogy Washingtonból Moszkvába, onnan pedig Teheránba kerülhetnek a féltve őrzött információk. Donald Trump orosz kapcsolatai már akkor is aggodalmat keltettek, s az aggályok csak erősödtek, amikor az izraeliek találkozót tartottak amerikai hírszerzési tisztviselőkkel.

 

Hirdetés