Tudásközpont: újabb üvegtábla esett le

Újabb üveg burkolóelem esett le a napokban a tavaly szeptemberben átadott pécsi Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont külső homlokzatáról.

hirdetés

Az MTI úgy értesült, hogy az épület déli oldalának egyik üvegtáblája pénteken vált le a falról és zuhant a földre, ahol összetört. Személyi sérülés nem történt. Prekopcsák Tamás, a létesítményt üzemeltető kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: egy hat négyzetméternyi üvegtábláról van szó, amely gyakorlatilag szétrobbant, darabjai pedig a földre hullottak.

Hangsúlyozta: még aznap felvették a kapcsolatot a kivitelezővel, így az elkövetkezendő néhány napban derül ki, hogy mikor pótolják a leesett darabot, illetve, hogy az ügyben lesz-e újabb vizsgálat.

Legutóbb tavaly decemberben történt hasonló eset a tudásközpontnál. A létesítmény vezetésének akkori tájékoztatása szerint a második emelet magasságában egyik éjszaka “szétrobbant” két, összesen hat négyzetméternyi üvegtábla. Úgy vélték, akkor a történtekben szerepe lehetett a hideg időjárásnak, mert aznap éjszaka mínusz 14 Celsius fok volt Pécsen.

Az ügy kapcsán elvégzett vizsgálatok nem találtak felelőst, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az eset spontán törés miatt következett be, a többi üvegburkolatnál pedig nem találtak problémát. A pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében mintegy 5,5 milliárd forintból épült 13 ezer négyzetméteres tudásközpont Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja, emellett alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

Az intézmény a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, valamint az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárát integrálta. Ezzel jelenleg az ország negyedik legnagyobb könyvtára, és Közép-Európa legmodernebb könyvtárbuszát is üzemelteti.