Tudod, kik dolgoztak ebben a pécsi épületben?

A pécsi belváros közepén működött egy olyan gyár, ahonnan hetente “gördültek ki” a mára már világhírű termékek. Ez az üzem nem volt más, mint Angsterék orgonagyára, ami idén ünnepli 150 éves évfordulóját. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Szamosi Szabolcs, pécsi orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője koszorúzással emlékezett.

hirdetés
Angster Mária utca
Angster Mária utca
_DSC7915
Angster Mária utca
_DSC7911
Angster Mária utca
_DSC7873
_DSC7883
Angster Mária utca
Angster Mária utca
_DSC7887

Az egykori Angster orgonagyár kertjébe nyerhettek betekintést azok, akik ellátogattak a Zeneszüret Fesztivál egyik rendkívüli programjára. Az egyébként elzárt területen hatalmas épület emlékeztet arra, hogy innen kerültek ki a híres Angster-orgonák. Egész pontosan a második világháborúig 1300 hangszer.

Az üzem hihetetlen fejlődésen ment keresztül a 20. század első évtizedeiben. Összesen 120 embert foglalkoztatott. Ezért szinte állandóan költözködtek, hely szűkében mindig nagyobb és nagyobb telephelyet kellett keresni. Végül a pécsi belvárosban a József utca 30. szám alatt rendezkedtek be, amihez később a Mária utcai ingatlant is hozzácsatolták.

Itt, a Mária utcai ingatlanban nézhettek szét az érdeklődők.

A második világháborúig 1300 orgona készült. 1949-ben államosították a gyárat, megszüntették az orgonagyártást, bútorgyárrá alakították.