Túl a felén a Tüskésrét rekultivációja

Meghaladta az 50 százalékos készültségi fokot a Tüskésrét utolsó 51 hektáros területének rekultivációja. A kedvező téli időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben is folytak a munkálatok, így a tervezett ütemnél is előrébb tart a Pécs központi területét érintő tájrendezés. A rekultiváció befejezésének határideje ez év vége.

A rekultivációval érintett terület legalacsonyabban fekvő részén, a vízforgalminak nevezett zagykazettán, illetve a XII/C jelű zagykazettán már lényegében befejeződött a tájrendezés: az összesen mintegy 10 hektáros részen már kialakították a pernyefelszínt, árkokkal és műtárgyakkal biztosították a csapadékvíz akadálytalan lefolyását, és a zagyot fedő talajtakarót 1 méter vastagon elterítették a szakemberek. A Tüskésrét északkeleti és délkeleti részén lévő zagykazettákon a füvesítés is befejeződött.

A két legnagyobb területű zagykazettán folyamatban van a pernyefelszín kialakítása, amit a talajtakaró réteg létrehozása követ majd. Ezen túl egy csapadékvíz-elvezető rendszert is kialakítanak, amely biztosítja, hogy a kazettákban tárolt zagyból a csapadék hatására semmilyen károsanyag-kioldódás ne következzen be, és az ne kerüljön a talajvízbe. Az erre a célra szolgáló csővezetékek egy részét már lefektették, és a szükséges műtárgyak építése, illetve a csővezeték-hálózat kiépítése is ütemezetten halad.

– A tél eddig kegyes volt hozzánk, hiszen a kivitelező néhány havas napot leszámítva folyamatosan tudott dolgozni – mondta el Meixner Barna, a Pannon Hőerőmű Zrt. környezetvédelmi osztályvezetője. – A munka tovább folytatódik, hiszen a tájrendezést az idei év végéig be kell fejeznünk, de – köszönhetően a kedvező időjárásnak – a kivitelező hetekkel a tervezett ütem előtt tart, így ezt semmilyen veszély nem fenyegeti.

tajrendezes_hatara

A Tüskésrét rekultivációjának jelentősége az, hogy környezetvédelmi szempontból maradéktalanul felszámolja az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének utolsó nyomait is. Így a korábban már tájrendezett zagykazettákhoz hasonlóan a még rekultiváció alatt álló területeken is színes élővilág alakulhat ki, illetve lehetőség nyílik a terület ipari vagy egyéb célú hasznosítására. Tüskésrétnek a most tájrendezett része egyébként kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen nagy kiterjedésű, sík felületek alkotják, amelyek mind a városközponthoz, mind az ipari parkhoz közel fekszenek, így a terület nagyszerű fekvésének köszönhetően akár kereskedelmi, akár ipari jellegű hasznosítása is kézenfekvő lehet.

A tüskésréti rekultiváció egy éven belül a második tájrendezés, amit a Pannon Hőerőmű Zrt. végrehajt: 2013 tavaszán a Budafai Meddőhányó tájsebének felszámolását végezte el a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó társaság, amely tavaly nyáron kezdte meg a városhoz közeli fekvésű Tüskésrét tájrendezését.

Hirdetés