Tüntetés: változás lesz, de nem tudni, hogy mikor

Közel négyszázan vettek részt azon a kormányellenes tüntetésen Pécsen, amelyet civilek szerveztek, de azon politikusok szólaltak fel leginkább. A demonstráció meglehetősen szelídre sikerült. 

hirdetés

A Haza fényre derül! címmel meghirdetett demonstráció már azelőtt megosztotta a szervezőket, hogy megtartották volna, hiszen egyikük, Heindl Péter nem értett egyet azzal, hogy a felszólalók közé meghívták a pécsi MSZP-s parlamenti képviselőt, Tóth Bertalant is. Végül mindketten elmentek a rendezvényre, és amíg Tóth beszélt a Fidesz távozásának fontosságáról, az összefogásról és arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt helyben kell leváltani, addig Heindl egy transzparenst tartott a levegőbe, amelyen az önkény megdöntése után arányos választás kiírását követelte.

DSC_0109

Az esőben megrendezett tiltakozáson Mellár Tamás közgazdász, egykori fideszes önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye egyre gyengébb, a felzárkózás megállt, ha nem lenne uniós támogatás és a külföldi tőke, akkor gazdaság csökkenne. Rosszabb helyzetben vagyunk, mint 1990-ben, és ugyanazokkal problémákkal kell szembenéznünk, mint 1848-ban.

DSC_0103

– Azt üzeni az 1848-as forradalom, hogy szabadság nélkül nem érdemes élni és csak akkor érhetünk el eredményt, ha összefogunk, és megteremtjük a demokratikus állam alapjait  – mondta Mellár Tamás.

A pécsi tüntetésen Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt mondta, hogy elkerülhetetlen a változás, csak az a kérdés, mikor következik be.

– A civileken, a magyar népen és az ellenzéki pártok közkatonáin múlik, hogy az ellenzéki oldalon mikor fognak előtérbe kerülni a valóban hiteles emberek. Ha ez bekövetkezik, akkor lesz megint szabad és boldog a magyar haza – fogalmazott.

DSC_0097

Papp Réka Kinga újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1848-as események kapcsán soha nem esik szó azokról a nőkről, akik segítették a férjüket, párjukat, holott hatalmas munkát végeztek a háttérben.

A PM elnökségi tagja, Barabás Richárd felszólalásában azt mondta, hogy az elmúlt hat évben a “pocakos törpe” haverjai házát “megnövesztette”, és bár minden évben kimennek tüntetni, kiabálni, de aztán mindig hazamennek.

Ugyanakkor úgy látja, nincsenek pártok, civil szervezetek, nincs kormány, mert mindenhol csak emberek vannak, és ha az igaz emberek összefognak, akkor nincs az az Orbán Viktor, az a hatalom, ami az útjukat állhatná. El kell kezdeni felépíteni az új világot – hangsúlyozta.

A békés és nyugodt demonstráción mindössze egy bekiabálás volt: egy nő Orbán Viktorra utalva azt mondta, hogy “lőjük le a f…pót”, ám ez a tüntetők között sem aratott sikert.

  • Bence Novák

    Nem túlozta el a létszámot kedves Máté? Jó lesz az a felének is. Egy jobb nyári napon ennél többen vannak a turisták.