Tűz Pécs határában

Több bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem főügyeletére déltájban, mely szerint Cserkúton füst száll fel az erdőből. Az oltást viszont nem tudták gyorsan megkezdeni, egy mentőhelikopter is besegített.

hirdetés

A tűzoltók rendkívül nehéz terepviszonyokkal szembesültek a helyszínen, ezért csak gyalog tudták megközelíteni a kárhelyet. A tűz keletkezésének pontos helyét nem találtak a fenyőerdőben, ezért különleges segítségre volt szükségük. A Pécs-Pogányi Repülőtérről egy szabad mentőhelikopter szállt a cserkúti erdő fölé, és a tűz pontos helyéhez irányította a tűzoltókat. A légi felderítésnek köszönhetően a tűzoltóegységek pontosan behatárolták a tűz keletkezésének helyét, és kéziszerszámokkal megkezdték a tűz körülhatárolását.

A riasztás óta már több, mint öt óra eltelt, a helyszínen azonban még mindig tartanak a munkálatok. A tűzoltók információi alapján tőzeges terület gyulladt meg, amely az oltás ellenére több napig is füstölni fog, és könnyen visszagyulladhat. Az újabb tűz kialakulásának megelőzése érdekében a Mecsekerdő Zrt. közfoglalkoztatott munkásokat visz a helyszínre, akik éjjel-nappal figyelik majd a területet.

– Ezúton hívjuk fel a lakosság figyelmét, hogy Cserkúton, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fölötti erdős terület akár több napig is füstölhet majd. A területen folyamatosan figyelőszolgálat fog működni, akikkel a katasztrófavédelem ügyelete a nap huszonnégy órájában közvetlenül tartja a kapcsolatot – közölte lapunkkal Kasza Anett, a katasztrófavédők szóvivője.