Tűzugrással köszöntik a nyarat

A nyári napforduló közép-európai idő szerint szombaton 12 óra 51 perckor lesz, ezzel beköszönt a csillagászati nyár, amelyhez sok csillagászati és néprajzi érdekesség is kapcsolódik – adta hírül az MTI.

hirdetés

A napforduló a Nap helyzetét fejezi ki a Föld egyenlítőjéhez képest. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő fölött delel, tehát a déli órában nem látszik árnyék például az egyiptomi Asszuánban, a Zöldfoki-szigeteken vagy Kubában. A nyári napfordulókor a nappal a leghosszabb, az éjszaka pedig a legrövidebb.

A napfordulók idején a Nap “irányt vált”. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről észak felé halad, utána pedig – ez idén szombaton 12 óra 51 perckor lesz – északról dél felé kezd mozogni. A napforduló előtti és utáni hetekhez kapcsolódnak az úgynevezett “fehér éjszakák”, amikor a magasabb szélességi fokokon még éjszaka sem teljes a sötétség.

A nyári napforduló ünnepe a Szent Iván-éj, amelyhez sok népszokás kötődik. Ezek közül a legismertebb a tűzgyújtás, tűzugrás, amely nemcsak Magyarországon, hanem az európai kultúrkörben is jelen van, a hiedelem szerint aki a tüzet átugorja, megtisztul.