UFÓ: kit bánt a szelektív gyűjtősziget?

Több tucat leégett gyűjtősziget, szigetenként 300.000 és 600.000 Ft közötti kár – ezek írhatóak az 1998 óta tartó értelmetlenül zajló UFÓ-gyújtogatások számlájára.Tűzesetkor nem csak a papír- és a műanyaghulladék ég el a gyűjtőkben, hanem maga a műanyag gyűjtőedény is, és gyakran azok a tárgyak is, amelyek a gyűjtősziget mellett vannak (pl.: autók, trafóház). Elgondolkodtató, hogy vajon a gyújtogatók tisztában vannak-e azzal a ténnyel, hogy igazából a környezettudatos pécsi lakosság az, akinek ártanak, nem csak a szolgáltatónak. A szelektív hulladékgyűjtés a lakosságot szolgálja, valamint a már felgyújtott sziget helyére nem mindig helyez ki újabbat a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.

hirdetés

A felgyújtottakat természetesen igyekszik pótolni, de más, biztonságosabbnak vélt helyre helyezi azt el. Így egy ilyen eset után a lakosságnak kell máshová, a megszokottnál gyakran egy kicsit messzebbre sétálnia a szelektíven gyűjtött hulladékkal. Idén július közepére már a 70. szelektív gyűjtősziget égett le Pécsett a Lahti utca 7. szám mellett. Az eset után szándékos károkozás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást a Pécsi Rendőrkapitányság.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idáig a legtöbb UFÓ-gyújtogatót elfogta a rendőrség a hatékony munkának köszönhetően, várhatóan most sem lesz másképpen. Sajnos az esetek túlnyomó részében fiatalkorúak az elkövetők, de az okozott több százezer forintos kárt nekik is (illetve a családtagoknak, hozzátartozóknak) meg kell téríteni. Utólag az elkövetők mindig felismerik, hogy nem érte meg felgyújtani a gyűjtőszigetet.

Kérjük, vigyázzunk közös értékeinkre!

Forrás:BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.