Új kutatás Pécsett

A Ledina Kerámia Kft. a Horizon 2020 program keretében, magyarországi egyetemekkel és kutatóközpontokkal, valamint számos külföldi partnerrel konzorciumban „Innovatív összetételű épületkerámia fejlesztése” címmel sikeresen nyújtotta be projektjavaslatát a közvetlen brüsszeli kutatás-fejlesztési forrásokra.

hirdetés

A pályázatot az Európai Bizottság 2016. október 27-én761195- 1 azonosítószámmal regisztrálta és befogadta. Erdei Viktor a Ledina Kerámia Kft ügyvezetője elmondta, hogy a megpályázott projekt tervezett összköltsége 4,600,000 euro (1,4 milliárd forint).

A kutatás-fejlesztési projekt célja a kültéri fagyálló épületkerámiai termékek minőségének, megbízhatóságának és tartósságának növelése.

Erdei Viktor hozzátette, hogy a pályázat elsősorban egy új anyagszerkezet létrehozására irányul, amely ötvözni tudja magában az égetett kerámia szépségét, annak törési szilárdságának, valamint a fagy és tűzállóság növelésével. Ezen kívül kutatni kívánják a termék gazdaságosabb előállításának, és környezetbarátabbá tételét is.

Erdei Viktor elmondta, hogy a pályázat benyújtása igazi bravúrnak minősült, mivel annak előkészítéséhez csupán szeptemberben kezdtek hozzá, és szinte lehetetlennek tűnt, hogy azt határidőben be fogják nyújtani. Hála azonban a konzorciumi felek szoros együttműködésének, és szakértelmének a pályázatot a határidő utolsó napján hiánytalanul benyújtották, amit az Európai Bizottság vissza is igazolt.

Erdei utalt rá, hogy a pályázat két fordulós, és az érdemi munkát 2017. februárjáig kell majd benyújtani Brüsszelben, amennyiben Európai Bizottság jóváhagyja a projektet. A pályázatnak azonban már most is van eredménye – mondta Erdei – számos partner azóta megjelölt bennünket lehetséges konzorciumi partnerként a hasonló jellegű projektekben.