Új bérlőkre vár a lézerközpont épülete

Tavaly adták át ünnepélyesen a Pannon Lézerközpontot, amelyben a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK), valamint több vállalkozás irodái, s laboratóriumai is helyet kaptak. Az épület tulajdonosának azonban hosszú ideje nem fizetett bérleti díjat a főbérlő cég, az – információnk szerint – eredetileg a DDKKK Innovációs Nonprofit Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő Infralaser Kft. A tulajdonos ezért most új bérlő vagy vevő után nézne.

hirdetés

Egymilliárd forint uniós forrást nyert el a DDKKK Innovációs Nonprofit Zrt. 2008-ban a lézerközpont létrehozására, a kutatások elindítására, lézertechnológiai fejlesztésre, s az erre alapuló orvosi eszközök fejlesztésére. Az uniós projekt 2009 januárjában indult el, s 2011. január 15-ig kellene befejezni.

(A DDKKK Innovációs Nonprofit Zrt.-ben 11,6 százalékos tulajdona van a Pécsi Tudományegyetemnek, amely a legnagyobb tulajdoni hányadot jelenti a több kisebb cég részesedése mellett is.)

Az épület tulajdonosa közölte: az általa felkért igazságügyi szakértő szerint közel 150 millió forinttal tartozik neki az ingatlan főbérlője, az Infralaser Kft., amely rövid ideig, csak 2009 tavaszáig fizetett neki díjat, addig, amíg a DDKKK száz százalékos tulajdonában volt. Hozzátette: ezután bérleti díjat alig fizetettek már a bérbeadónak, s nem reagáltak felszólításaira, nem teljesítették a kötelezettségüket.

2010 februárjában azonnali hatállyal felmondta a megállapodást az Infralaser Kft.-vel a közjegyzői okiratban foglalt bérleti szerződésben rögzített jogai alapján – mondta a tulajdonos. Hozzátette: „nem pusztán a bérleti díj elmaradásaiból tevődtek össze a kárai, s üzleti kiesései. Az épületben hozzájárulásom nélkül bontottak el kerítést, kaput, kádat, és szereltek le radiátorokat, ráadásul közel ötmillió forint rezsiköltséggel is tartoznak a szolgáltatónak. Írásbeli beleegyezésem nélkül végeztek átalakításokat, az eredeti állapotot már aligha tudják helyreállítani.”

Kiemelte: „ezek összessége inspirált arra, hogy véget kell vetnem mindennek, azért, hogy ne okozzanak számomra több kárt, egyedül, őrző-védő cég segítsége nélkül jogos birtokomba vettem a saját ingatlanomat kedd hajnalban”. A vállalkozó szerint bevételek híján teljesen ellehetetlenítették a helyzetét: építményadót, s egyéb adókat is fizetnie kell az ingatlannal kapcsolatosan, miközben bevételei nincsenek. A történtek után a tulajdonos most új bérlőt keres, vagy valamilyen módon hasznosítaná, illetve megfelelő, reális áron értékesítené ingatlanát.

Az Infralaser Kft. egyik tulajdonosa a DDKKK Innovációs Nonprofit Zrt. A DDKKK maga is – több más vállalkozással együtt – az Infralaserrel állt bérleti jogviszonyban. A DDKKK igazgatóságának elnöke, dr. Sánta Imre úgy vélekedett, rettenetesen kellemetlen, ami történt, és a tulajdonos az ő felfogása szerint jogtalanul, önhatalmúlag lépett fel. S bár korábban többször próbáltak megegyezni vele, erre nem volt hajlandó – állította. Az elnök elismeri a tartozás tényét, de szerinte ők „180 milliót invesztáltak az ingatlanba”. A központban működő cégeknek, mint albérlőknek pedig joguk van arra, hogy munkájukat végezzék. (Megjegyezendő, a tulajdonos ugyanakkor vitatja ezen összeg jogosságát).

Sánta elmondta: fő problémájuk az, hogy a jelenleg is futó uniós projektjükre 2010-ben még egyetlen fillért sem utaltak át számukra – különböző adminisztrációs problémákra hivatkozva -, és a gazdasági recesszió is elérte őket – mindezek miatt nem tudnak fizetni. Az egymilliárdos projekt végrehajtását már 75 százalékban teljesítették, de csak 600 millió kaptak meg a megítélt támogatásból, immáron az is kérdéses, hogy a történtek után mi lesz ezzel az uniós projekttel – mondja Sánta.

– Mindenkit elérhet a válság, de a kötelezettsége megmarad, a felelős gazdálkodást a törvény szövege mindenki számára előírja – reagált a tulajdonos, aki elmondta: egyébként az ajtóra is kifüggesztette azon jogszabályi hivatkozást, amely alapján érvényesítette jogait, s melyet a rendőrség is elfogadott.

Egyébiránt az Infralaser Kft. ügyvezetője egyben a DDKKK felügyelő bizottságának is tagja, s a céginformációs adatbázis szerint az Infralaser ellen az APEH végrehajtást rendelt el 2010. március 30-án.