Új buszos cég: biztonságra törekednek

A városi közgyűlés várhatóan a következő hetekben tárgyalja majd azt az előterjesztést, amely egy új közlekedési cég megalapításáról szól. Mindeközben továbbra is zajlanak az egyeztetések a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) kisebbségi tulajdonosával.

hirdetés

A PK Zrt. negyvenkilenc százalékát birtokló Mecsekbusz Kft. a 2008-as magánosítás idején szerzett részesedést a vállalatban. A kft. a részbeni privatizáció idején a buszállomány fiatalítását vállalta, ám a későbbi határidő-módosítást követően sem tett erre irányuló intézkedéseket.

Mindeközben, 2009-ben fény derült arra, hogy – az LL Bus Kft. és PK Zrt. által létrehozott – PK Busrent Kft.-nek adták el a vállalat autóbuszait. Emiatt Páva Zsolt polgármester feljelentést is tett, s az ügyben a hatóság hűtlen kezelés gyanújával folytatott eljárást, amelyet vádemelési javaslattal zárt le.

A Mecsekbusz Kft. pedig szeptemberben jelentette be, hogy felbontja a magánosításkor megkötött szindikátusi szerződést. Most erre lépett a pécsi önkormányzat is.

Pécs alpolgármestere, Csizi Péter szerint az elmúlt években olyan dolgok történtek a közlekedési cég körül, amelyek miatt minden eshetőségre fel kell készülniük, s ezért indokoltnak látják egy olyan cég létrehozatalát, amely az előre nem látható események bekövetkeztekor is biztosítani tudja a városi tömegközlekedést.

Hangsúlyozta: a PK Zrt. jelenleg zökkenőmentesen látja el a feladatát, a szóban forgó céget kiemelten „biztonsági” okokból hozzák létre. A kft. vis maior esetben gyorsan tud majd reagálni, s azonnal képes lesz ellátni a tömegközlekedéssel járó feladatot. A társaság élére egy közgazdász végzettségű ügyvezető kerülhet, aki azonban díjazást nem kap ezért, lévén „üres” a vállalat, feladata sincs a vezetőnek.

Mindeközben zajlanak a tárgyalások a Mecsekbusz Kft.-vel a szindikátusi szerződés felbontása miatt kialakult helyzet rendezésére is.