Egyelőre nem lesz építkezés a Rák helyén

Az egykori közkedvelt szórakozóhely, a Rák Café eltakarított romjain nőhet ki a földből egy új, modern épület a terület tulajdonosának elképzelése szerint. A vásárcsarnoktól délre eső, több mint egyhektáros ingatlant addig is gondozzák, ígérik.

hirdetés

A belváros egyik leszakadó területe korábban a Pannon Volán buszpályaudvarától és a vásárcsarnoktól délre eső telek. Az omladozó épületeket és a korábbi szórakozóhelyet tavaly eltakarították a terület gazdái, jelenleg pedig, tudtuk meg a tulajdonos cég képviselőjétől, befektetőket keresnek projektek megvalósítására.

Az egykori diszkót és a több lepukkant épületet magában foglaló telket az elmúlt években vásárolta meg több birtokostól a Budapesten bejegyzett Sopianae-Projekt Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. A társaság lebontatta a veszélyes, városképet romboló, olykor hajléktalanok otthonául is szolgáló építményeket, s megtisztította a területet. A szinte pontosan egy évvel ezelőtt elkezdett bontást azonban nem követte építkezés.

Mint azt a Sopianae-Projekt ügyvezetője, Gerő János lapunknak elmondta, eredeti szándékuknak megfelelően jelenleg is azon dolgoznak, hogy „egy elhanyagolt, jövőképpen nem rendelkező területből egy modern, új funkciót elnyerő épületkomplexum alakuljon ki”. Hozzátette azonban: a mai általános gazdasági és ingatlanpiaci nehézségek miatt lassabban megy a projekt előkészítés, egyelőre projektötletekről egyeztetnek a meghatározó városi szereplőkkel, többek között, az egyetemmel, és az önkormányzattal.

Arra is rákérdeztünk, hogy a Pécsi Közlekedési Zrt korábbi székhelyéül is szolgáló épületet meg kívánják-e vásárolni. Ezzel kapcsolatban megtudtuk: egyelőre csak az üres telekkel kapcsolatban terveznek, hiszen annak mérete önmagában is több mint egy hektárt tesz ki. A későbbiekben azonban – ha egy olyan befektető érkezne, aki igényt tart a jelenleg még álló épületre is – még lehet szó e ház megvásárlásáról is.

Kérdésünkre az ügyvezető elmondta még, igyekeznek gondozni, tisztán tartani az üres telket, így azt folyamatosan gyomtalanítják, egy részét pedig parkolóként is hasznosítják.

Mint ismert, Pécsett több beruházás is hasonló helyzetben van. A válság legnagyobb vesztese ilyen szempontból minden bizonnyal a Búza téri Corso iroda- és üzletház. Ennek továbbépítését mindeddig nem folytatják, amíg nem jelentkeznek az épület helyiségeinek remélt bérlői. Az önkormányzat nem sürgethet ugyanakkor senkit: üres telkek esetén annak tisztán tartását írhatja elő, folyamatban lévő beruházásnál pedig a balesetveszély megszüntetésére szólíthat fel, illetve a balesetek elkerüléséről való folyamatos gondoskodást kérheti a tulajdonostól.