Új eljárás T. Zoltánné perében

Hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra utasította az első fokon eljáró komlói bíróságot a Pécsi Törvényszék kedden az 1990-es évek hírhedté vált országos pilótajáték-szervezőjének, Tribuszer Zoltánnénak hatóság félrevezetése vádjával folyó büntetőügyében.

hirdetés

Az ügyészség szerint a nő korábbi szabadságvesztésének letöltése után pénzt kért magánszemélyektől, azt ígérve, hogy magas kamattal fizeti vissza. Egy ideig ezt megtette, de amikor már nem tudott fizetni, kitalált egy rablásról szóló történetet. “Befektetőinek” és a rendőröknek is azt mondta: 2010. november 25-én az a futár, aki 40 millió forintot vitt komlói otthonába, később visszatért, és késsel a pénz átadására kényszerítette őt.

Az elsőfokú bíróság Tribuszer Zoltánnét tavaly októberben hatóság félrevezetésének vétségében mondta ki bűnösnek, és nem jogerősen hat hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta.

A másodfokon eljáró törvényszék kedden azt állapította meg, hogy a városi bíróság olyan eljárási szabályokat sértett, amelyek kihatottak a vádlott védekezési jogának gyakorlására és a bűnösség megállapítására. Például Tribuszer Zoltánnénak nem állt módjában kérdéseket intézni az eljárásban meghallgatott tanúkhoz, és nem kapta meg az ügyben készült írásszakértői véleményt.

Az ügyészség a “befektetésekkel” összefüggésben csalással is megvádolta Tribuszer Zoltánnét, a per már megkezdődött a Komlói Járásbíróságon. A vádirat szerint a nő 2008 és 2010 között 11 embertől vett át 500 ezer és 3,5 millió forint közötti összegeket, azzal az ígérettel, hogy a pénz után évi 80-160 százalékos hozamot fizet. A “befektetéseket” azonban nem, vagy csak részben fizette vissza, így mintegy 20 millió forinttal maradt adósa ügyfeleinek.

A nő hiszékeny embereket keresett meg, egy német befektetési társaság megbízottjaként mutatkozott be vagy azt mondta, hogy foltvarró műhelyt szeretne nyitni, amihez tőke szüksége. Többen az 1990-es években is az ügyfelei voltak a becsapottak közül.

A korábban pilótajátékot szervező Tribuszer Zoltánnét és társait 1997-ben ítélték el jogerősen. Tribuszernét különösen nagy kárt okozó csalásokért, jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért és magánokirat-hamisításért kilenc év börtönbüntetéssel sújtották. Az asszony ezt követően bujkált a hatóságok elől, a rendőrök 1999-ben egy budapesti lakásban fogták el.

A nő által vezetett cégek az 1990-es években havi 10 százalékos kamatot ígérve mintegy 24 ezer “befektetővel” szerződtek, akiktől 3,8 milliárd forintot kaptak. Az átvett kárpótlási jegyeket és pénzt azonban nem vállalkozói tevékenységre, hanem a korábban belépők tőkéjének, illetve a pénz kamatainak visszafizetésére fordították.

A korábban belépő ügyfeleknek majdnem kétmilliárd forintot ki is fizettek, míg a fennmaradó 14 ezer szerződés után járó négymilliárd forint helyet csupán 663 milliójuk volt. A hiányzó összeget még akkor sem termelhették volna ki, ha a pénzt valóban befektetik.

A károsultaknak a 3,8 milliárd forint tőkéből csak 1,35 milliárd forintjuk térült meg a felszámolási eljárásban.