Új embereknek ad munkát a dohánygyár

Az év végéig 341 főről 405-re emelkedik a pécsi dohánygyár foglalkoztatottjainak száma köszönhetően egy egymilliárdos üzemcsarnok-fejlesztésnek. A tulajdonos British American Tobacco (BAT) húsz év alatt húszmilliárd forintoos fejlesztést hajtott eddig végre a pécsi gyárban.

hirdetés

Az idén összesen 5,4 milliárd forintos beruházást megvalósító BAT a pécsi gyárban megnyíló új üzemcsarnokát és finomra vágott dohány gépsorát Páva Zsolt polgármester és Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár avatta fel csütörtökön délelőtt. Az idei beruházások mintegy 20 százalékos munkahelybővülést jelentenek, „az év végéig 341 főről 405-re emelkedik a gyár foglalkoztatottjainak a száma” – ismertette a csarnokátadón Juhász Zsolt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. termelési igazgatója.

Az új gyártósorok speciális technológiával rendelkeznek és a sikeres próbaüzemelés után mostantól ezeken állítják majd elő a BAT pécsi dohánygyárának finomra vágott dohánytermékeit, melyek hozzájárulnak az üzem minden eddiginél hatékonyabb termelési mutatóihoz.

Octavian Dascalescu, a British American Tobacco Hungary ügyvezető igazgatója azt mondta: Magyarország legnagyobb dohánypiaci szereplője és legnagyobb dohányipari befektetője a BAT. Összesen 800 munkavállalót alkalmaz, emellett pedig a magyarországi dohány több mint 40 százalékának felvásárlásával mintegy 8000 ember megélhetéséhez járul. A pécsi gyár a teljes európai piacot ellátja; jelenleg több mint 30 piacra termel, 65 százalékos exportot realizál.

Páva Zsolt polgármester lapunknak azt mondta: különösen örömteli, hogy a válság kellős közepén egy pécsi gyárat üzemeltető vállalat fejlődik, s növelni tudja az üzem dolgozóinak létszámát. Mint mondta, úgy érzi, hogy a BAT garantálni tudja az itt dolgozók biztos megélhetését, s további alkalmazásukat.

Czomba Sándor kijelentette: a most átadott gyártósor hatása túlmutat az üzem falain, hiszen a BAT egyetlen fillér állami és egyéb támogatás nélkül hajtotta végre a fejlesztést, bővíti ötödével a dolgozói létszámát. Hozzátette: a fejlesztés hatására a dohány előállításában érintettek munkájára továbbra is szükség lesz. A BAT használja fel a legtöbb hazánkban termesztett dohányt; a teljes termés több mint negyven százalékát vásárolja fel évente a pécsi gyárt működtető vállalat.