Új és hatékony ügyeleti rendszer jön

Több pénzt fordíthatnak az ügyeletes orvosok díjazására az Egyesített Egészségügyi Intézmények a jövőben, s az ügyeleti rendszer is a mainál nagyobb hatékonysággal működhet – jelentették be csütörtökön délután a városházán.

hirdetés

A Lánc utcai rendelőintézetben működő központi felnőtt háziorvosi ügyelettel kapcsolatban több szakmai összejövetelen észrevételek és javaslatok hangzottak el – mondta dr. Bányai Elek egészségügyi tanácsadó.

A szakemberek kifogásolták az ügyeleti óradíjazást és az ügyeleti beosztást. Jelenleg ugyanis a felnőtt ügyeleti szolgálatot hétközben csaknem teljes egészében egy orvoscsoport látja el, míg azokat, akik idős koruk vagy egyéb okok miatt már nehezen tudják ellátni ezt a feladatot, nagyobbrészt hétvégén és ünnepnapokon osztják be.

Mindez megváltozik október közepétől. A háziorvosi rendszerben dolgozó orvosok átlagéletkora magas, és egyéb feladataik ellátása mellett az ügyeleti szolgálat nagy részük számára többletterhet jelent, ezért a rendszert úgy szervezik át, hogy az állandó ügyeletesek mellett csak azok vegyenek részt ezen feladatok ellátásában, akik vállalni akarják. Az ügyeleti kötelezettség csak katasztrófahelyzet vagy rendkívüli esemény esetében módosulna.

A város céljai közt szerepel, hogy egy állandó ügyeleti csapat jöjjön létre októberben. Az elképzelések szerint a továbbiakban az így megalakult team tagjainak lehetősége nyílik helyettesítés ellátására is az illetékes háziorvossal kötött külön megegyezés alapján.

Belső pénzügyi átcsoportosításokkal Pécs polgármesterének javaslatára sikerült elérni azt is, hogy októbertől az ügyeletre fordítható óradíj összegét 1800 forintról 2300 forintra emelhessék.