Új, innovatív növénykezelések Pécsett

A növényvédelmi munkák kapcsán jelentős technológiai fejlődés történt hazánkban az elmúlt években, amelynek lehetőségeit Pécs városában a BIOKOM Kft. is igyekszik kihasználni.

Elterjedőben van a fák endoterápiás kezelésének módszere, ennek az új, innovatív eljárásnak a lényege, hogy növényvédőszerrel teli kapszulákat fúrnak bele a növények törzsébe, így a fák saját keringése viszi fel a hatóanyagot a lombkoronájukba. A módszer nagy előnye a permetezéshez képest, hogy így a hatóanyag a fa minden részébe eljut, míg a permetszer a legtöbb esetben csak ott tud hatást kifejteni, ahová a permetszer kerül. Ez főként a magasabb, sűrűbb lombkoronájú fák esetén a korona csúcsi részében jelenthet problémát.

hirdetés

Az injektálásos megoldás során nem kerül permetszer a levegőbe, így lényegesen környezetbarátabb ez a technológia, emellett bármikor elvégezhető az eljárás, mert csendes, az esti órákban nem zavarja a lakosságot. Hátránya az, hogy drágább, és jelenleg kevés referenciája van hazánkban. Emiatt a 2012-es évben teszt jelleggel vesszük igénybe ezt a kezelési módot, és a tapasztalatoktól tesszük függővé későbbi alkalmazását.

Az elmúlt napokban Pécsett a Barbakán várárokban, a Klimó György és a Kodály Zoltán utcákban alkalmaztuk az eljárást:

faállomány helye Pécsett fafajta átlagos törzsátmérő egyedek mennyisége Kezelés típusa
Barbakán várárok vadgesztenye 50 cm 20 db aknázómoly ellen
Klimó György u. hárs 35 cm 8 db levéltetű ellen
Kodály Z. u juhar 40 cm 6 db lisztharmat ellen
Kodály Z. u. platán 55 cm 20 db csipkéspoloska ellen